Gebelik - 17. Hafta
Gebelik - 17. Hafta

Tülay Özer

17. haftaya giren bebeğin yumuşak bir kıkırdak şeklinde olan iskeleti, kemik halini almaya başlamaktadır. Bu hafta tün gebelik süreci boyunca büyümenin en hızlı olduğu hafta olarak kabul edilir. Bebek 17. haftanın sonunda yaklaşık 17 santimetre uzunluğunda ve ortalama 140 gram ağırlığında olacaktır. Bu ölçüler 17 haftalık bebekler için genel olarak belirlenmektedir. 1-2 birim eksik ya da fazla olabilir. Bebeği anneye bağlayan ve onun yaşamına devam etmesini sağlayan göbek kordonu artık daha da güçlenip kalınlaştığından normal şartlar altında düşük riski konusunda endişelenmeye de gerek kalmamıştır. Bu hafta bebek yutma, göz kırpma ve emme refleksleri sıklıkla gerçekleştirir ve kemikler kalsiyum depolanması için hazır hale gelmiştir. Bu sebeple anne adayının kalsiyum bakımından zengin beslenmesi faydalı olacaktır. Ayrıca bebeğin organları geliştiğinden, ultrason görüntülerinde yüzü, kolları, bacakları ve ayakları net olarak belirlenebilir.

Gebeliğin 17. haftasında anne adayında görülen şikayetler nelerdir?
Bu hafta içinde rahim, göbek deliğine daha da yaklaşacaktır. Anne adayı vücudunun ağırlaştığını, hareketlerinin yavaş yavaş kısıtlandığını fark edecektir. Bu dönemde baş gösteren uykusuzluk ve yorgunluk hali de anneyi rahatsız edebilmektedir. Bu haftalarda anne adayının göbeği büyümekte ve beli, baseni kalınlaşmaktadır. Son haftalarda özellikle açık ten rengine sahip olan kadınların ciltlerinde açık kahverengi lekeler oluşmaya, varsa çiller belirginleşmeye başlar. Bu durum çok fazla dert edilmemelidir. Zira doğumdan sonraki 6 ay içinde çoğu geçecektir. Anne adayı bu haftalarda göz kuruluğundan şikayetçi olabilirler. Çoğu kadın bunu ilk başlarda fark etmemekle beraber, fark edildikten sonra doktora başvurarak damla kullanılması faydalı olacaktır.

Gebeliğin 17. haftasında anne adayına hangi öneriler verilebilir?
Gebeliğin bu haftalarında anne adayı artık vücuduna oturan normal günlük kıyafetlerini giymemeli, daha rahat, bol ve lastikli kıyafetler tercih etmelidir. Bu haftalarda göbek hızlıca büyüdüğünden anne adayı denge problemleri yaşayabilmektedir. Düşmemek için ekstra özen gösterilmesi gereken bu dönemde tabanı kaymaya müsait olan, ince, yüksek topuklu ayakkabılar giymemeye özen gösterilmelidir. Kontakt lens kullanan anne adayları gebelik boyunca lensi daha kısa aralıklarla kullanmaya ya da en iyisi bu süreçte gözlük kullanmaya çalışmak daha iyi olacaktır.

Gebelikte çatlaklara nasıl önlem alınır?
Normal hayat düzeninde 3-5 yılda alınabilecek kilo yaklaşık 9 ayda alındığından cilt gerilmekte ve hassaslaşmaktadır. Bu sebeple de dış etkenlere karşı daha duyarlı olan cilt kısa sürede kırışır, çatlar, lekelenir. Bu sebeple sabah akşam cilde nemlendirici sürmek, gerekiyorsa doğal yağlarla bakım yapmak, dışarı çıkarken güneş koruyucuyu ihmal etmemek gerekir. Bunlar her hamilenin mutlaka dikkate alması gereken önerilerdir. Ancak özellikle göbek, basen ve göğüs bölgesinde aşırı bir genişleme meydana geldiğinden bu bölgelere özel bir bakım yapmak ve bu konuda çok sistemli, sabırlı olmak gerekmektedir. Örneğin aktarlardan rahatlıkla edinilebilen küçük şişelerde bulunan buğday yağı, susam yağı, keten tohumu yağı ve tabiî ki de her derde deva zeytinyağı her akşam dönüşümlü olarak sürülmelidir. Bu biraz sabır isteyen, aylarca ısrarla devam edilmesi gereken bir işlemdir. Ancak doğum sonrası çatlaklarla uğraşmak istemeyenlere önerilir.

 

Gebelik 16. Hafta

 

Gebelik 18. Hafta

>