Gebelik - 25. Hafta
Gebelik - 25. Hafta

Tülay Özer

25. haftada bebek yaklaşık 650 gram ağırlığında ve 35 santimetre boyundadır. Bu dönemde bebek, içinde bulunduğu amniyon sıvısını akciğerlerine çeker ve nefes alıp verme egzersizleri yapar. İşte bu sebeple de sık sık bebeği hıçkırık tutar. Bununla birlikte bebeğin omuriliğindeki sinir sistemi, akciğerlerindeki damarlar oluşumunu tamamlamış, kulakları sese karşı duyarlı hale gelmiştir. Hatta bebek artık yüksek bir ses duyduğunda gözlerini açıp kapatmaktadır. Ayrıca bebeğin burun delikleri açılmış ve tutma refleksi gelişmiştir. Artık tam bir minik bebek görüntüsü hakimdir.

Gebeliğin 25. Haftasında annenin yaşadığı değişimler.

25. hafta içinde anne adayının rahmi yaklaşık olarak bir futbol topu büyüklüğe erişmiştir. İşte bebeğin her geçen gün hızla büyümesine paralel olarak büyüyen karın bölgesi gerilir ve anneyi rahatsız edecek seviyede kaşıntı yapar. Bu kaşıntının sebebi cildin elastikiyetini kaybedip kurumasıdır. Bunu önlemek için E vitamini içeren kremler, zeytinyağı, badem yağı, kakao yağı gibi doğal yağlarla masaj yapılabilir. Ancak günlük yaşamı olumsuz etkileyecek, anneyi uykudan uyandıracak düzeyde olan kaşıntı sorunu için doktorun önerisiyle Calamin ve Antihistaminik içeren krem ve losyonlar kullanılabilmektedir. Bununla birlikte rahmin, karnın hızla büyümesi bel bölgesindeki sinirlere, kaslarla baskı yaptığından bel ve bacaklarda hissedilen ağrının şiddeti artmıştır. Bu haftadan itibaren daha dikkatli olmakta, fazla yorulmamakta fayda vardır.

Gebeliğin 25. Haftasında anneye öneriler.

Gebelikte alınan kiloların sebep olduğu çatlakları ve kaşıntıyı önlemek, en aza indirebilmek için özellikle banyodan sonra nemli cilde bakım yağlarıyla, kremlerle masaj yapılmalıdır. Bel, bacak ve kasık ağrılarını azaltmak için çok uzun saatler ayakta kalmamaya ya da oturmamaya dikkat edilmelidir. Sık sık duruş pozisyonunu değiştirmek, arada bir sırt üstü uzanarak kısa mola vermek, ayakları havaya kaldırarak dinlenmek faydalı olacaktır. Gebelikte fazla sıcak ya da soğuk su ile yıkanmak, duş almak tehlikelidir. Ancak her gün ya da iki günde bir ılık su ile duş almak hem cildi ferahlatır hem de psikolojik olarak rahatlatır. Gebelikte neredeyse tüm kadınlar günlük pet kullanırlar. Zira her şeyin yolunda olduğu gebeliklerde renksiz, kokusuz ve şeffaf bir akıntı, idrar yolları enfeksiyonu problemi olan kadınlarda ise daha yoğun ve kokulu akıntılar görülmektedir. Akıntılar kaşıntıya da sebep oluyorsa doktora başvurup ilaç kullanmakta fayda vardır. Ancak daha az belirti gösteren enfeksiyonları önlemek için tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde hemen acilen tuvalete gidilmelidir. İdrarı tutmak, enfeksiyonları artırmaktadır. Hamilelerin çoğunda karşılaşılan burun tıkanıklığını önlemek için de bulunulan ortamı havalandırmak, yatak odasının havasını nemlendirmek işe yarayabilir. Ancak bu kuruluğa paralel olarak burun kanaması yaşanıyorsa doktora gitmekte fayda vardır. Zira gebelikte burun kanaması sadece kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarının değil, aynı zamanda tansiyon sorunlarının da işareti olabilir.

25. haftada annenin kalsiyum ihtiyacı.

Gebeliğin başından itibaren çok önemli olan kalsiyum tüketimi özellikle gebeliğin 20. haftasından itibaren daha fazla önem taşımaktadır. Zira bebek çok daha hızlı büyümekte, diş ve kemik gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Ekstra kalsiyum takviyesine gerek duyulmadan her gün bir bardak süt, 1 kase yoğurt, orta kalınlıkta bir dilim peynir, bir porsiyon bezelye ya da brokoli her gün düzenli olarak tüketilmelidir.

 

Gebelik 24. Hafta

 

Gebelik 26. Hafta

>