Gebelik - 33. Hafta
Gebelik - 33. Hafta

Tülay Özer

33. hafta itibariyle 47 santimetre boyunda ve 1900 gram ağırlığında olan bebeğin, bağışıklık sistemi hızla gelişmektedir. Ayrıca annedeki antikorlar bebeğe geçerek doğumdan sonra bebeği mikroplara karşı koruyacak ortamı hazırlamaktadır. Bebeğin akciğerlerinin ve tüm vücut dokusunun gelişebilmesi için çok önemli olan amniyon sıvısı bu hafta, gebelik süresince ulaşabileceği en fazla miktara ulaşacak ve bu haftadan sonra artmayacaktır. Bebeğin kemikleri hızla güçlenmeye ve yağ dokusu da artarak gelişmeye devam ettiğinden bebeğin vücudu da sıkılaşmaktadır. Ancak doğumun kolay yapılabilmesi için, bu dönemde bebeğin kafatasındaki kemikler henüz sertleşmemiştir. Bu dönemde çok hareketli olduğu gözlenen bebek 2 saatte yaklaşık 10 kez hareket etmektedir. Bunu bir saplantı haline getirmemek şartıyla anne adayının bebeğin hareketlerini sayması istenebilir. Bebeğin bir süredir hareket etmediği fark edildiğinde; onun uyuyor olabileceği düşünülebilir, acıkmış olma ihtimali göz önünde bulundurulur. Bir süre beklendiği halde hala hareket yoksa, annenin ufak tefek bir şeyler atıştırması bebeği hareketlendirecektir. Aksi halde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekebilir.

Gebeliğin 33. Haftasında da annenin uykusuzluk sorunu devam etmektedir.

Anne adayı uykuya dalar dalmaz gördüğü bir birinden anlamsız rüyalar yüzünden sık sık uyanmaktadır. Bununla birlikte bebeği bir an önce kucağına alma isteği, gebeliğin onda yarattığı fiziksel ve duygusal değişimler, doğum anının bilinmezliği gibi pek çok sebepten dolayı bir türlü uykuya dalamaz. Zar zor uykuya daldığında ise sık aralıklarla tuvalet ihtiyacı hissetmesi dolayısıyla uyku bölünür, büyüyen karın sürekli kaşınır. Bu ve bunlar gibi pek çok sebep anne adayına uykusuz geceler ve dolayısıyla yorgun, bitkin günler yaşatmaktadır.

El ve ayak bileklerindeki şişkinlikler artmaktadır.

Vücudun hızla kilo alması, kadının eskiye oranla daha az hareket etmesi ve artan gebelik hormonlar vücudun sıvı tutmasına, özellikle bileklerde, ellerde ve ayaklarda şişkinliklere sebep olmaktadır. Bu şişkinlikler uzun ve yorucu bir günün gecesinde ve sabah anne adayı uyandığında daha çok fark edilmektedir. Şişen alanlarda uyuşukluk hissi, acı ve ağrı hissedildiğinden anne adayı için yaşamı zorlayıcı bir durum meydana gelir. Bunu önleyebilmek adına uyurken kolların altına ve ayakların altına yastık, minder koyarak bilekleri yüksekte tutmaya çalışmak doğru olacaktır. Bununla birlikte minik yumuşak lastik toplarla parmakları hareket ettirerek gevşetmek, basit bilek hareketleri yapmak, el ve ayak bileklerini hareket ettirmek iyi gelir.

Tırnaklar, dişler güçsüzleşmektedir.

Bebek büyüdükçe anneden aldığı vitamin, mineral ve kalsiyum oranı da artmaktadır. Buna paralel olarak annenin dişleri, diş etlerinde deformasyonlar gözlenir ve tırnaklar cansızlaşır, kırılır. Normal dönemlere oranla çok daha hızlı uzayan tırnaklar, en küçük bir darbede kırılmaktadır. Bunu önlemek adına muz, fındık, avokado, tahıl gibi biotin içeren besinlerin sıkça tüketilmesi tavsiye edilir.

Gebeliğin 33. haftasında cinsellik.

Gebeliğin son dönemlerinde eşiyle arasında sorun olmayan anne adaylarının çoğu kendisini çekici ve güzel hissetmektedir. Baba adayı da eşini daha güzel ve çekici bulur. İşte bu sebeple her ikisinde de cinsel istekte artış görülür. doktor muayenesinde her hangi bir sorunla karşılaşılmasıysa ve doktor cinsellikten kaçınılması konusunda bir uyarıda bulunmadıysa cinsel ilişkinin zararı olmadığı bilinmektedir. Hatta kadına kendisini iyi hissettireceği için yararlı olduğu bile söylenebilir.

 

Gebelik 32. Hafta

 

Gebelik 34. Hafta

>