Posanın ( fiber ) Beslenmemizdeki Yeri

Posanın ( fiber ) Beslenmemizdeki Yeri

Posanın ( fiber ) Beslenmemizdeki Yeri

Tülay Özer

Tülay Özer

Posa;
Vücudumuza aldığımız gıdaların sindirilmeyen kısmıdır. Suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki çeşidi vardır. Her iki çeşidi de sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır. Günlük beslenmemizde ortalama 25-30 gram posa tüketebilirsek vücudumuzu toksinlerden arındırmış ve birçok hastalıktan ( kabızlık, kalp damar hastalıkları, kanser, özellikle kolon kanseri ) kendimizi korumuş oluruz.

Modern dünya insanının her geçen gün değişen beslenme alışkanlıkları, öğün geçiştirme, zaman darlığını problem ederek kolay hazırlanan ayakta, hızlı tüketilen, olabildiğince yağ içeriği bol kızartma türü gıdalarla , raf ömrü uzun işlenmiş ve yarı işlenmiş gıdaların günlük tüketim miktarı ve sıklığı arttıkça posadan daha fakir beslenmeye adeta özendiriliyoruz.

Her türlü sebze ve meyvenin her mevsim bol bulunduğu dünyanın en şanslı coğrafyasının insanları olarak bizler, her geçen gün gelişmiş ülkelerin terk etmeye ciddi kaynak ayırdığı fast food türü beslenmeye ve saflaştırılmış gıdaları tüketmeye özendiriliyoruz. Bazı uluslar arası dev şirketlerin iletişim teknolojisinin tüm kanallarını ( reklam, yazılı, görsel medya ) kullanarak bizim gibi gelişmekte olan ülke insanlarına adeta zorla dayatılan endüstriyel gıdalar ve beslenme modellerine karşı uyanık, bilinçli ve seçici olmak zorundayız. Sadece kendi sağlığımızı korumak değil çocuklarımıza doğru beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak için sorgulayan tüketiciler olmak zorundayız.

Posanın Yararları

  •  Vücudumuzu toksinlerden arındırır; Günlük beslenmesinde hem aşırı hem de işlenmiş ve yarı işlenmiş ( katkı maddeleri fazla ) gıdaları sık tüketen insanlarda metabolik olaylar sonucu toksinler daha çok artar. Bunları vücuttan atmanın en sağlıklı yolu, posa içeriği fazla olan sebze, meyve, tam tahıl ( bulgur, tam tahıl ekmeği ) grubu gıdaları ve kurubaklagil ( nohut, k.fasulye, mercimek gibi ) tüketimini günlük beslenmede yeterli ve düzenli olarak tüketmek gerekir.

  •  Metabolik hızımızı artırır; Posa, sindirim sisteminin tüm aşamalarında çözünür veya çözünmeyen, “abzorbe” ( emilen ) edilmeyen kitle olarak ilerlediğinden barsakta hacim oluşturarak dolaşım hızını artırır.Aynı zamanda bol posalı beslenen insanlar, daha kolay kilo verirler.
  •  Kabızlık sorunumuzu çözer; Kabızlık günümüz insanın en önemli sağlık sorunudur. Kalın barsak kanserlerinin oluşum nedenlerinde ilk sırayı alır. Kişi de aileden gelen genetik bir yatkınlık yoksa, posadan fakir beslenmek kabızlık probleminin en önemli tetikleyicisidir. Kabızlık (konstipasyon) aynı zamanda kişide sinirlilik ve baş ağrısı yaptığından yaşam kalitesi ve iş verimliliği düşer.Yeterli posa alımı, bol su tüketimi ve düzenli yapılan egzersiz kabızlık probleminin çözümünde oldukça önemlidir.

Posadan Zengin Gıdalar

  •  Kurubaklagiller; Sağlıklı- dengeli beslenme de haftada en az iki kez bir porsiyon tüketilmelidir. Sıcak yemeğinin yanı sıra zeytinyağlı yapılabildiği gibi haşlanarak salatalara konularak tüketilebilinir. 100 gramı yaklaşık 4-5 gram posa içerir.
  •  Sebze- meyveler; Günlük beslenmede pişmiş ve çiğ olarak 5-6 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketilmelidir.
  •  Tahıllar; Özellikle bulgur, aşurelik buğday, kabuklu pirinç ve tam tahıl ekmeği, en önemli tahıl kaynaklarıdır., Bu gıdaların tüketim miktarını ve tüketim sıklığını günlük beslenmemizde artırırsak hem bol posa alarak kabızlık sorunumuzu hafifletiriz hem de B grubu vitaminlerinden yeterince yararlanmış oluruz.

Ölçülü beslenin sağlıklı kalın

 


Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı [Yazar]