Çocuğunuzun Zihinsel Gelişime Dair İpuçları

Çocuğunuzun Zihinsel Gelişime Dair İpuçları

Çocuğunuzun Zihinsel Gelişime Dair İpuçları

Tülay Özer

Tülay Özer

1-2 Yaş Arası Zihinsel Gelişimde Karşılaşabileceğiniz Müdahale Gerektiren Kritik Durumlar<

1-2 yaş döneminde zihinsel becerilerini ölçmek zordur; çünkü çoğu çocuk bu yaşta henüz yeterince iyi konuşamaz. Örneğin; ne kadar uzaklıktaki nesneleri görebildiği hakkında pek fikriniz yoktur. Fakat çocuğunuzun zihninde neler olduğunu anlamak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları vardır. Bu yaş döneminde zihinsel gelişim açısından dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

  • Çocuğunuzun yönlendirmeleri anlayamaması ve takip edememesi bir sorundur. Ancak bu durumu yönlendirmelere karşı isteksizlik durumuyla karıştırmamalıyız. Yönlendirmeleri anlamayan bir çocuk hiç tepki vermez. Sadece isteksiz olduğu için komutunuzu yapmayan çocuğunuzun ise bakışlarından bile aslında komutu anladığını fark edersiniz. Ortalama bir 18 aylık  çocuk oyuncağı yerden alabiliyor ve istediğiniz yere bırakabiliyor olmalıdır.
  • Çocuğunuz sizi gördüğünde mutlu olmalı ve uygun şekilde tepki vermelidir. Örneğin; kollarını uzatarak kucağınıza gelmek istemek ya da sizi gördüğünde gülümsemek gibi. Bunlar, sizi tanıdığı ve sevdiği yönünde işaretlerdir. Duygusal tepki olmaması bir uzmanla görüşmeniz gerektiğini gösterir.
  • 1-2 yaş arası çocuklar etraflarını öğrenmekle çok ilgili olurlar. Bu dönemde çocuğunuzun favori oyunları ya da nesneleri olur. Aynı şekilde hoşlanmadığı şeyler de olmalıdır. Duygu eksikliği ciddi bir sorundur ve çoğunlukla otizmin en önemli işaretlerinden biridir.

2-3 Yaş Arası Zihinsel Gelişimde KArşılaşabileceğiniz Müdahale Gerektiren Kritik Durumlar

2-3 yaş arası dönem çocukların yoğun bir şekilde bilgi araştırdıkları dönemdir. 2-3 yaşındaki çocuğunuz sünger gibidir ve aktif olarak öğrenme dönemindedir. Normal gelişim gösteren 2-3 yaş arası çocuklar sürekli olarak öğrenmek için can atarlar. Ancak 2-3 yaş arası çocuğunuzda şu durumları gözlemliyorsanız dikkat etmelisiniz:

  • Birden fazla adımlı komutları takip edemiyorsa gelişiminde sorun olabilir. Üç yaşına yaklaşırken çocuğunuz yönlendirmeleri anlamlı şekilde sıraya koyabiliyor ve bunları uygulayabiliyor olmalıdır.
  • Görece olarak uzun süreli dikkat gerektiren işleri yapamıyor veya bu tür işleri yapmayı çok fazla tercih ediyorsa. (Örneğin; lego yapma ya da resim boyama gibi.
  • Kendi ismini bilmiyor ya da diğerleriyle karşılaştırıldığında kendine ait eşyaları tanıyamıyorsa.
  • Genel bir merak eksikliği, soru sormama, yaptığınız şeylerle ilgilenmeme varsa çocuğunuzun gelişiminde önemli bir sorun olabilir.


Sinem Olcay Kademoğlu
Gelişim Uzmanı, Psikolog [Yazar]