Kış Depresyonunu Nasıl Atlatırız?

Kış Depresyonunu Nasıl Atlatırız?

Depresyon ille de kişinin olumsuz bir yaşam olayına tepkisi olarak oluşmaz.
Kış Depresyonunu Nasıl Atlatırız?
Kış depresyonunun sebebi olarak, serotonin ve melatoninin kan düzeylerindeki değişiklikleriyle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Ruh dünyamızdaki değişim, güneşin etkisini azaltmasıyla daha belirgin hale geliyor. Özellikle tatil sonrası sorumluluklara dönmek bizi mutsuz edebilir. Ama bu durum en fazla iki hafta sürer. Kışın güneş ışın-larının azalmasıyla birlikte depresif duygular artış gösteriyor.

Daha önce depresyon tanısı alanlarda sonbahar ve kış aylarında depresyonun tekrarlama veya şiddetlen-me ihtimalinin de artmaktadır.

Bu dönemde okullar açılıyor, masrafları başlıyor, tatil bitince gerçeklerle yüzleşiliyor. Bunları dikkate almak gerekir. Yeni sorunlar ve yeni sorumluluklar kişinin yükünü artırıyor. “Depresif uyum güçlüğü” ortaya çıkıyor. Mevsim sonu depresyonunun nedenleri arasında ikinci etken, tabiattaki değişikliklerin biyolojik olarak bizi etkilemesi. Sinir sistemi, beyin kimyası çevresel faktörlerden etkilenmekteyiz.

Depresyon kişinin duygulanımının üzüntü, keder yönünde  artmış olması, ruhsal çökkünlük halidir. Kendisini isteksizlik, durgunluk, hayattan keyif almamak gibi belirtilerle gösterebilir. Düşünce içeriğinde de kişinin konuşma ve hareketleri yavaşlar, karamsarlık hali ortaya çıkar. Düşünce içeriği negatifleşir, bazılarında bu düşünce duygusu daha da olumsuzluğa gider. Karamsarlık, her şeye olumsuz bakma ve intihar düşüncesine kadar gidilebilir. Kişi bedensel olarak yorgunluk ve enerji azlığı hissedebilir. Konsantrasyon ve zihnin canlılığı azalır, karar verme yetisi kısıtlanır. Ayrıca iştah ve kiloda değişiklikler olabilir.

Mevsim geçişlerinde tüm depresyon olgularında bir kıpırdama olur. Aslında sadece depresyonda değil psikiyatrik rahatsızlıkların bir çoğunda bahardan yaza geçerken ve yazdan kışa geçerken depresyonda bir hareketlenme olur. Depresyon kış aylarında biraz daha fazla görülür. Duygu durum bozukluğu olarak depresyon bu dönemde nüksedebilir, iki uçlu duygu durum bozukluğuna (manik depresif hastalık) bağlı depresyonda tırmanış olabilir.

Mevsim geçişleri herkesi geçici ya da hafif olarak birkaç gün süreyle etkileyebilir. Ancak asıl mevsim depresyonu iki hafta sürer. Ama iki haftayı geçtiği halde kişinin depresif hali yani ruhsal çökkünlüğü devam ediyorsa işinde ailesinde ve sosyal ortamında işlevselliğini kazanamadıysa ya da bedensel yakınmaları devam ediyorsa mutlaka bir psikolojik destek alması gerekmektedir.

Bu dönemde alkol tüketimi de artıyor ve kısır döngü başlıyor. İnsanlar hayatla ilgili sıkıntılarını ya da ruhsal sorunlarını alkolle bastırmaya çalışıyorlar. Depresif erkeklerde alkol kullanma oranı fazladır, alkol kullandıkça depresyon tedavisi ve tespiti zorlaşır.

Rahat Atlatmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Kişinin kendini iyi hissetmesine dönük her türlü faaliyet yarar sağlar. 
  • Öncelikle bunun utanılacak bir durum, zayıflık olmadığı benimsenmelidir.
  • Bu dönemde geri dönüşümsüz karar verilmemeli.
  • Yalnız kalmamaya özen gösterilmeli, sevilen kişilerle iletişime geçilmeli.
  • İlgi alanları artırılmalı. 
  • Düşünce tarzı değiştirilmeli, olumsuz düşüncelerin farkına varılmalı.
  • Duygularını yakınlarıyla paylaşmalılar. 
  • Dünyayla ilgili bağlantılarını güçlendirmeliler. "Bu dünyada ölümden başka her şeyin çaresi var" diye düşünmeliler.
  • Düzenli egzersiz mutluluk verici endorfin hormonunun salgılanmasını artıracağı gibi sağlıklı uyku da bu dönemde kişiyi zinde tutar.

Bu Belirtiler Kış Depresyonu Habercisi!

  • Sabah uyanmakta güçlük çekme, 
  • Yataktan kalkmak istememe, 
  • Karamsarlık, 
  • Cinsel enerjide azalma,
  • Çabuk sinirlenme gibi bulgular oluşmaya başladıysa sonbahar depresyonunu aklınıza getirin.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]