Bebeğinizi Boğmacadan Nasıl Korursunuz?
->

Bebeğinizi Boğmacadan Nasıl Korursunuz?

Bebeğinizi Boğmacadan Nasıl Korursunuz?

Tülay Özer

Boğmaca, Bordetella pertussis bakterisinin yol açtığı ve birkaç hafta süren öksürük nöbetlerinin görüldüğü çok bulaşıcı bir enfeksiyondur.


Boğmaca her yaşta görülebilen ancak bebeklerde yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Akciğer problemi başta olmak üzere birçok kalıcı sağlık sorununa yol açabilir.

Boğmaca soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar daha sonra boğulurcasına, yoğun ve hızlı öksürük nöbetleri görülür. Bu hastalığa yakalanan bebeklerle küçük çocuklar nöbetler sırasında morarıp kusabilir, hatta boğularak yaşamlarını kaybedebilir. Boğmacanın hafif seyretttiği yetişkinlerde diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzeyen dirençli öksürük gelişir.

Boğmaca bebeklere yüksek oranda yakın çevresinden bulaşmaktadır. Bulaşma çoğunlukla anne, baba, kardeşlerden olmaktadır.

Doğurganlık çağındaki kadınların yarısında, ilk doz boğmaca aşısı yapılana kadar bebeği koruyacak antikor titresinin olmadığı görülmüştür. Boğmacaya karşı bağışıklık aşıdan ortalama 10 yıl sonra azalmaktadır. Yenidoğanlarda ilk boğmaca aşısı ikinci ayın sonunda yapıldığı için mikrobu bundan önce alan bebek riskle karşı karşıya kalabilmektedir.

Boğmacada koza stratejisi nedir?

Bebekleri korumak için bebekle teması olan anne - baba - kardeş, bakıcı ve sağlık çalışanlarının aşılanmasını öngören yaklaşımdır. 

Mevcut veriler, Tdap aşısının ( Boğmaca aşısı) her popülasyonda (gebeler dahil) güvenli olduğunu göstermektedir. Bebekleri boğmaca enfeksiyonundan korumak için koza stratejisi uygulanmalı, bebek doğduktan sonra anneler boğmacaya karşı aşılanmalıdır.