Aile İklimleri

Aile İklimleri

Aile İklimleri

Tülay Özer

Tülay Özer

Mutlu ailenin mimarları öncelikle anne- babalardır. Anne - baba çocuğu için her zaman elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. Ancak anne ve babaların başarılı ve iyi birer mimar olabilmeleri için önce kendi iç yapılarına bakmaları gerekir. Özgüveni yüksek anne - babalar en başarılı ebeveynlerdir. Hiçbir ebeveyn , birbirine kasıtlı olarak kötü davranmaz.

Eğer ortada yanlış bir davranış söz konusu ise, aile bireyleri birbirlerini sürekli eleştiriyor suistimal ediyorsa, nedeni çocukluklarında yaşamış oldukları kötü deneyimlerdir. Başarılı bir aile için iki yetişkine değil, öncelikle olgun, dengeli, mutlu, huzurlu bireylerin varlığına ihtiyaç vardır.

Çocukların anne - babalarından beklentileri, maddesel değil duygusal beklentilerdir.

Çocuklarımız bize diyor ki;

Anneciğim, babacığım sizden beklentilerim :

Kendini sev. Kendine değer ver. Kendini kabul et.
Sevebileceğin kişileri benim gibi koşulsuz sev ve değer ver.
Kendi duygularını ifade et. Başkalarının da duygularını ifade etmelerine olanak tanı.
Bana olumlu model olun lütfen.
Ailede ortaya çıkan streslerle başa çıkabilme ve çözüm üretebilme yetinizin olması

Bu yetilere sahip olan anne - babalarda aile iklimi de iyi olur. Yoksa aile çatışmalarından çocuklarımız çok etkilenecektir. Hiç çatışmasız ev ortamı olacak iddiasında değiliz. Son yapılan araştırmalarda çocukların çatışmanın nerede ve neden olduğuyla değil, çatışmanın nasıl olduğu ve sonuçlarıyla ilgilenmektedirler.

Eğer anne - baba çatışmanın ardından tatmin edici bir anlaşma sağlıyorlar ve uzlaşıyorlarsa çocuklar bu kavgadan fazla etkilenmiyorlar.

Psikolog Dr. Senny Reynold şunları söylüyor;

Her çocuk annesinin ve babasının arasının iyi olup olmadığını mutlaka hisseder. Bazı çocuklarsa anne- baba arasındaki tartışmadan kendini sorumlu hisseder. Tanık oldukları
tartışmaları ebeveynler unutsa bile çocukların uzun süre belleklerinden silinmediğini gözlemliyorum.

Aile iklimlerinizin mutlu, sağlıklı, başarılı olması dileklerimizle.

Ailede uyum ya da uyumsuzluk yaratan şey , ailenin duygusal iklimidir.

Ailenin amacı, her aile bireyinin özgüveni yüksek, bağımsız ve üretken bir birey olgunluğuna erişmesi için gerekli, verimli ortamı yaratacak ilişkiler sağlamalıdır. Hiçbir birey bir diğeri için kendini feda etmemelidir.

Sezen Siklet
Doruk Çocuk Kulübü

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]