Çene Ağrısı Kadınlar Arasında Daha Yaygın

Çene Ağrısı Kadınlar Arasında Daha Yaygın

Çene eklem rahatsızlıklarının temelinde psikolojik faktörler önemli rol oynuyor.
Çene Ağrısı Kadınlar Arasında Daha Yaygın
Bazı durumlarda konuşma, çiğneme ve yutma üzerinde olumsuzluklara neden olan hafif veya şiddetli her türlü ağrı, çene ağrısıdır. Bu ağrılar, çene bölgesinde hissedilse de her zaman çenedeki bir sorundan kaynaklanmayıp psikolojik olabilir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Uykuda diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi durumlar zaman zaman huzursuz bir yaşamın işareti olabiliyor. Çene eklem rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında psikolojik faktörler önemli rol oynuyor.

Depresyonda olan kişilerde çene eklem rahatsızlıkları daha yaygın

Bir insanın çiğneme esnasında kullandığı ısırma kuvveti 27 kg, maksimum istemli ısırma kuvveti ise 70 kg’dır. Aşırı öfkeli ve stresli durumlarda bu ısırma kuvveti daha da artabilir. Bu durum çene sağlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Araştırmalara göre anksiyete, depresyon, travma sonrası stres ve bazı kişilik bozukluğu olan kişilerde çene eklem rahatsızlıkları daha yaygın olarak görülmektedir.

Diş gıcırdatan kişilerin psikolojik rahatsızlığı olabilir

Diş gıcırdatan veya sıkan hastaların üçte birinde psikiyatrik bozukluk vardır. Gün içinde aşırı stresli olan kişiler, gece uykusunda istemsiz olarak dişlerini sıkmaktadır. Ancak çoğu kişi bunun farkına varmaz. Hasta genellikle sabah uyandığında çenesinin ağrımasından ya da yemek yerken dişlerinin baskıyla ağrımasından şikayet ederek hastaneye başvurur.

Psikolojik tedavi önemli

Çene eklem rahatsızlığı olan hastaların hem tanı hem de tedavi için birden fazla hekime danışmalıdır. Tedavide diş hekimi, psikolog ile birlikte çalışılmalıdır. Yalnızca diş hekimine görünmek sorunu ortadan kaldırmayabilir. Çene eklem bozuklukları yalnızca fizyolojik bir rahatsızlık değil, aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlıktır.

Kadınlarda daha fazla görülüyor

Duygularını, düşüncelerini ve öfkesini sözel olarak ifade edemeyen kişiler bedensel olarak ifade etmeye başlarlar. Bu kişilerde diş gıcırdatmaya sık rastlanır. Çene eklem rahatsızlıkları Türkiye’de özellikle kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazladır. Her yaşta rastlanmakla birlikte özellikle gençlik döneminde görülmektedir. Ayrıca araştırmalar, nüfusun yaklaşık %70’inde çene eklemi rahatsızlıklarının bazı belirtilerinin var olduğu, %8’inin ise tedavi arayışında olduğunu ortaya koymuştur. 

Stres ve aşk acısı çene ağrılarını tetikliyor

Kişinin duygu durumunun sağlık açısından bir bütün içinde olması gerekmektedir. Herhangi bir sebeple duygu bütünlüğü bozulan kişilerde bu tip rahatsızlıkların görülmesi olasıdır. Aşk acısı, sağlıksız kadın erkek ilişkileri, stres ve travma etkisi çene eklem ve benzeri rahatsızlıkları tetiklemektedir.

Hangi durumda psikiyatrist yardımı alınmalı?

  • Çene ağrısı olan kişinin duygu durumu yoğunsa,
  • Şikayetleri dramatik ve abartılı ise,
  • İlaç tedavisine yanıtı tutarsızsa,
  • Stresli bir yaşamı varsa,
  • Kaygı ve depresyon belirtileri görülüyorsa,
  • Ağrı, şiddetli bir şekilde 6 aydan uzun sürdüyse mutlaka bir psikiyatriste başvurulmalıdır. Tedavi ilaç ve terapi bütünlüğü içerisinde yürütülmelidir.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]