Bahar, Depresyonu Getirmesin!

Bahar, Depresyonu Getirmesin!

Keyifsiz, hayata karşı isteksiz, agresif, yorgun hissetme belirtilerdendir.
Bahar, Depresyonu Getirmesin!
Bahar geçişlerinde duygusal dalgalanmalar, depresyon, panik atak ve kaygı bozukluğu gibi durumlar artış gösterebilir ya da geçmişte yaşadıysak tekrarlayabilir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Özellikle mevsim geçişlerinde vücudumuzun dengesi bozulmakta bununla birlikte hem fiziksel hem de ruhsal olarak gelgitler yaşamaktayız. Depresyon bir duygu durumu bozukluğudur ve olumsuz durumlar (mevsim geçişlerinde vücut metabolizmasının bozulması, travmalar, zorlu yaşam olayları (evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, şehir değiştirme, ayrılık, iş değiştirme, hastalık, yas, vb. gibi) karşısında, vücut dengesi bozulduğunda; depresyon size bir şeylerin yanlış gittiğini haber vermek için ortaya çıkar. 

Bu süreçte depresyonu tanımak, hangi durumlarda hassas olduğunuzu keşfetmek, düşünce sisteminizi fark edip değiştirmek baş etmenize yardımcı olacak en önemli süreçlerdir. Değişen hava şartlarıyla beraber mevsim geçişleri daha sert ve beklenmedik şekilde olmaktadır. Ne zaman ne giyeceğimizi bilemediğimiz gibi ruhumuzunda ne istediğini bilememekteyiz. 

Eğer kolunuzu kaldıracak enerjiniz yoksa, uyku problemi yaşıyorsanız, kendinizi mutsuz hissediyorsanız, dikkat edin! Bahar depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz! 

Bahar depresyonu; bahar aylarında ortaya çıkan ve her sene aynı zamanlarda görülen depresif duygu durumudur. Kendini halsiz ve yorgun hissetme, kolay yorulma, kaygılı ve endişeli olma, asabilik, isteksizlik, dikkat dağınıklığı, uyku ve iştah problemleri bahar depresyonunda sık karşılaşılan belirtilerdir. Ayrıca kişi önceden hoşlanarak yaptığı aktivitelerden hoşlanmaz hale gelebilir ve iş veya okul yaşamında verim düşüklüğü yaşayabilir.

Bahar Depresyonu Kadınlarda Daha Çok Görülür

Bahar depresyonu bir duygu durum bozukluğudur. Depresif duygu durumu kadınlarda daha sık görülür. Hastalık başladığı zaman kişiler duygusal olarak çökerler, sıkıntı ve huzursuzluk vardır. Hatta yaşama istekleri kaybolabilir. Mevsimsel depresyon olarak adlandırılsa da bahar depresyonu diğer depresyonlarla benzer belirtiler taşır. Kişinin genetik olarak depresyona yatkınlığı varsa ya da daha önce depresyon tanısı konmuşsa bahar depresyonuna yakalanma riski daha fazladır. Karamsar, özgüveni düşük kişiler bu dönemde daha fazla risk taşırlar.

Herkes Mutlu Ben Mutsuzum!

Kış aylarında gündüzlerin kısalması ile üretimi artan melatonin hormonu, kişilerde uyku ve sakinlik hali yaratır. Baharın gelip gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte de yavaş yavaş bu üretim azalır. Ancak kişiler bir anda bu dengeye alışamaz ve bazılarımızda bahar depresyonu ortaya çıkar. Bu durumla birlikte insanların bahar mevsimi ile alakalı olan algıları da kişilerin bahar depresyonuna sürüklenmesine sebep olabilir. Bahar mevsimi deyince herkesin aklında sıcak, güzel, heyecanlı ve mutlu zamanlar belirir. Ancak bahar depresyonuna yakalanmış biri için bu durum hiç de böyle değildir.

Bahar depresyonunda ortaya çıkacak belirtiler

  • Kendinizi huzursuz ve üzgün hissetme
  • Sürekli devam eden nedensiz yorgunluk
  • Dikkat dağınıklığı ve buna bağlı unutkanlık
  • Konsantre olma yetisinin azalması
  • Umutsuzluk ve değersizlik duyguları
  • Kolayca ağlama
  • İntihar düşüncesi

Bahardandır Geçer Demeyin!

Bahar depresyonu belirtilerini yaşayan bireylerin “bahardandır, geçer” demek yerine bir uzmana başvurmaları faydalı ve sonraki dönemler için koruyucu olacaktır. Çünkü depresyon tedavi edilmezse sık tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Ailenizde depresyon yaşayan başka bireyler veya depresyona yatkın bir kişilik yapınız varsa bahar depresyonuna yakalanma olasılığınız daha yüksektir.

Baharı Avantaja Çevirin

Bahar depresyonunu aşabilmek ve ona yakalanmamak için; işlevsel düşünmeye, inançlı ve kararlı olmaya çalışın. Bahar ayları da diğer aylar gibi hem olumlu hem de olumsuz olayları içinde barındıracaktır. Olumsuz bir olay yaşadığınızda “Herkes mutlu, bense her şeyi kötü yapıyorum,” diye düşünmek yerine, “bu olumsuz olay da hayatımın diğer dönemlerinde yaşadığım olaylar gibi, sakin düşünüp ona geçerli bir çözüm bulduğumda etkilerini olumluya dönüştürmeyi başarabilirim,” diye düşünmek olayları kontrol edebildiğiniz hissini yaratır ve ayrıca kendinize güvenmenizi sağlar.

Günlerin uzamasını avantaja dönüştürebilirsiniz, uyku saatlerinizi bir düzene oturtarak bahar depresyonunun etkilerini azaltabilirsiniz.

Daha aktif olmaya özen gösterin. Gün içinde yapacağınız 30-40 dakikalık egzersiz antidepresan etkisi yaratarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Kendinize karşı hoşgörülü olarak bahar depresyonunu atlatmaya başlayabilirsiniz!


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]