Bebeklik Döneminde Anne-Baba Rekabeti

Bebeklik Döneminde Anne-Baba Rekabeti

Bebeklik Döneminde Anne-Baba Rekabeti

Tülay Özer

Tülay Özer

Değişen babalık yaklaşımı ile birlikte, annelerin babalara bebek bakımına ne zaman dahil olacaklarını söyleme işi sona ermiştir. Artık babaların çoğu, bebek bakımına katılmayı kendiliklerinden istemekte ve yoğun yaşamları içinde çocuklarına vakit ayırmak için kendiliklerinden güçlü bir motivasyon hissetmektedir.

Bu dönemde ailelerde yaşanan sorun daha çok ebeveynler arası rekabetten ve hatta bazen de annenin bebeği babadan uzak tutma çabasından kaynaklanmaktadır. Bunlar, bir çocuğa bakan tüm yetişkinlerde görülen evrensel duygulardır. Bir çocuğa ne kadar çok bakarsanız onun o kadar çok size ait olmasını istersiniz. Çok doğal olan bu sahiplenme duygusu ebeveynleri bilinçaltından birbirine rakip haline getirebilir. Her bir ebeveyn yeni rolünü öğrenmeye çalışırken diğerinin yaptığı hataları görür. Ebeveyn olmayı öğrenmek genelde başarılarımızdan çok hatalarımızdan ders çıkarmayı gerektirmektedir. Bu zorlu işte, ebeveynler birbirleriyle özdeşlemeyi ve birbirlerini desteklemeyi benimsediklerinde çocuk için pek çok kazanım gerçekleşir. Kişinin kendi hatalarını kabul etmesi diğer ebeveynin yaptığı hatalara toleranslı olabilmeyi kolaylaştırır.

Çocukların her konuda anlaşan ve her şeyi aynı şekilde yapan ebeveynlere ihtiyacı yoktur. Bebekler çok erken dönemlerden itibaren anneden ve babadan farklı şeyler beklemeyi öğrenirler. Yine de eğer ebeveynler bilinçli şekilde birbirlerinin ayağını kaydırmaya çalışıyorsa bu durum çocuklar için kafa karıştırıcı olur. Bebeklerin ihtiyacı olan şey her iki ebeveynin de kendini adaması ve etrafta sakinliğin hüküm sürmesidir. Bebekle ilgili konularda rekabete girmek, derin bir anlaşamazlığın değil yoğun bir bakım verme duygusunun işaretidir. Bu rekabet hislerinin aranızda kızgınlığa yol açmasına izin vermeyin. Aksine, bu rekabet duygusunu kimin hangi işi yapacağını netleştirmek için kullanın. Her iki tarafın da yapacağı fazlaca iş bulunmaktadır. Rekabet, her iki ebeveynin de elinden gelenin en iyisini yapması konusunda güçlü bir motivasyon oluşturabilir. Benim tavsiyem bu rekabeti hissettiğinizde birlikte oturup bu konuyu tartışmanız. Böylece rekabetin ve anlaşmazlığın gücü zayıflayacaktır.

 


Sinem Olcay Kademoğlu
Gelişim Uzmanı, Psikolog [Yazar]