Hamile Kalmadan Önce Bunlara Dikkat Edin
->

Hamile Kalmadan Önce Bunlara Dikkat Edin

Hamile Kalmadan Önce Bunlara Dikkat Edin

Tülay Özer

Sağlıklı bir hamilelik için her kadının hamilelik öncesinde mutlaka yapması gerekenlerin listesi.


Sigara içiyorsanız, hamile kalmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, sigarayı bırakmalısınız. Çünkü her sigara içişinizde vücudunuza giren nikotin ve diğer zehirler, hamile kalmadan önce bebeğinizin oluşumunu sağlayacak olan yumurtanızın DNA’sına zarar veriyor. Hamilelikte sigara içmeye devam ettiğiniz takdirde ise zehir, bebeğinize giden damarlardaki kan akımının bozulmasına, bunun sonucunda bebeğinizin doğum ağırlığının düşük olmasına, doğumsal sakatlık riskinin artmasına ve en önemlisi ‘ani bebek ölümü’ diye adlandırılan duruma da davetiye çıkartıyor.


Alkol alıyorsanız, hamile kalmadan önce, en geç siklusun ikinci yarısında alkol alımını tümüyle kesmelisiniz. Çünkü hamilelik döneminde az miktarda olsa alkol alan annelerin bebeklerinde bile düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği görülebiliyor. Günlük alınan alkol miktarı fazla ise bebeklerde gelişme geriliği, zeka geriliği, iskelet sistemine ait bozukluklar, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait problemlerde ortaya çıkabiliyor.


Beslenmenize de çok dikkat etmelisiniz.

Hamilelik öncesinden itibaren temel besin gruplarında ki tüm yiyeceklerden olabildiğince her gün almaya ve günde 3 öğün beslenmeye özen gösterip. Kurutulmuş gıdalar da tüketmelisiniz.
Beslenmenizde dikkat edeceğiniz durumlar ise şöyle;

  1. Karbonhidrat enerji için gerekli olsa da fazlası yağ olarak depolandığı için fazla tüketmeyin. 
  2. Ege mutfağını benimseyin. Bu modele bol miktarda et ekleyin. 
  3. Dikkatli yemeniz gerekenler ise kilo yapmaları nedeniyle; ekmek, pilav, makarna, hamur tatlıları, mantı, börek, kuruyemiş ve çikolata olmalı. 
  4. Kalsiyum, demir ve folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içeren besinlerden yeterli miktarlarda almayı ihmal etmeyin. 
  5. Toksoplazma enfeksiyonu geçirmediyseniz hamile kalmadan 3-4 ay öncesinden itibaren çiğ et yememeniz de çok önemli. 
  6. Vejetaryen iseniz hamilelik öncesinde mutlaka protein alımını arttırın ve vitamin takviyesine başlayın.

Demir eksikliğiniz varsa tedavi olmalısınız.

Demir eksikliği kadınların çoğunda görülen önemli bir sağlık sorunu. Hamilelik öncesinde fazla yakınmaya neden olmadığı durumlarda bile halsizlik, yorgunluk, çarpıntı gibi sorunlar hamilelikle beraber artıyor. Ayrıca demir eksikliği anemiye (kansızlığa) de yol açabiliyor. Bunun sonucunda da bebekte gelişme geriliği, annede de çarpıntı, yorgunluk, doğum sonrası kansızlık gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde demir eksikliği belirlendiği takdirde tedavinizi kesinlikle ihmal etmeyin.

Folik asit takviyesi almalısınız

Bebeklerde en sık rastlanan sakatlığın, ‘nöral tüp defektleri’ denilen grup oluşturduğunu söyleyebiliriz. Beyinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgedeki sorunlardan oluşan bu problem folik asit eksikliğiyle çok ilintilidir. Buradaki dikkat edilecek durum ise folik asit alımının hamileliğin oluşumundan önce alınması gerektiğidir. Hamilelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mikrogram folik asit takviyesi alarak, nöral tüp bozukluklarının oluşmasını önleyebilirsiniz. Folik asit narenciyede, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde bulunuyor. Hamilelik öncesi dönemden itibaren doğal besinlerle alacağınız folik asit yanında 400 mg folik asit içeren multivitaminler veya folik asit tabletleri kullanmayı ihmal etmeyin.

Kilonuzu erkenden kontrol etmeye başlamalısınız.

Hamilelik öncesi ideal kilodan uzak olmak veya hamilelik sürecinde hızla kilo almak da risk oluşturuyor. Fazla kilolar; hamileliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon, hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığı gibi son derece ciddi sorunların doğmasına neden olabiliyor. Ayrıca hamilelikte karın ağrısı, bel ağrısı, yorgunluk, nefes alamama, çarpıntı hissinin olması gibi sorunların daha çok hissedilmesine ve vajinal doğum yapacak olan kadınlarda doğumun zor geçmesine yol açabiliyor.

İlaç Kullanımı.

Hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde reçeteli veya reçetesiz satılan tüm ilaçları kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. Çünkü hiçbir yan etkisi olmayan ilaçlar bile hamilelik döneminde kullanıldığında gelişmekte olan bebeğe zarar verebiliyor. ‘Hamilelikte ilaç kullanılmamalıdır’ cümlesi ne kadar yanlışsa ‘hamilelikte ilaç kullanılır’ cümlesi da o kadar yanlıştır. Hekimler hangi ilaçların kullanılabilir olduğunu, bebeğiniz için risk taşıyıp taşımadığını bilirler. Size ‘kullanın’ dedikleri ilaçların bebeğiniz için güvenli olduğunu bilin. 

Jinekolojik muayenenizi ihmal etmeyin.

Üreme organlarının durumu ve hastalıkları hamileliği doğrudan etkiliyor. Yumurtalık kisti hamilelik öncesinde saptandığında basitçe çözümlenebilirken, hamilelikte ise sorun oluyor. Rahme ait bazı bozuklukların da (polipler,miyomlar vs.) hamilelik öncesi saptanması önemli. Bu nedenle hamilelik öncesinde jinekolojik muayeneden geçmeniz büyük önem taşıyor. Yapılan kontrolde Hepatit B, toksoplazma ve Rubella gibi enfeksiyonların değerlendirilebilmesi için gerekli örnekler alınarak testler de yapılıyor.

Diş tedavinizi yaptırmalısınız.

Hamilelik sürecinde asıl etkili hormon olan ‘progesteron’ maalesef diş etlerinde hipertrofi, yani çekilme ve kalınlaşma yapıyor. Progesteron olmasa hamilelik devam etmez, dolayısıyla bu hormonu baskılamak doğru değil. Fakat hamilelik öncesinde var olan küçük enfeksiyon odaklarının yok edilmesi ve diş eti bakımının yapılması, bu süreçte diş sağlığı sorunlarınızı en aza indirecektir.

Sağlık kontrolünüzü de yaptırmalısınız.

Hamileliği ‘yüksek riskli gebelik’ durumuna getiren en önemli nedenlerden birini sistemik hastalıklar oluşturuyor. Sistemik bir sağlık sorununuzun olmaması sizi doğuma kadar çok rahat bir dönemin beklediğini gösterirken, var olan ancak saptanmayan ve hamilelik sürecinde ortaya çıkacak bir sorun ise hamileliğinizi ve bebeğinizi ciddi tehdit altına sokabiliyor. Bu nedenle hamilelikten önce mutlaka sizin ve ailenizin sağlık geçmişi sorgulanmalı, tam muayene diye adlandırılan fizik muayene ve tam kan – idrar tahlilleri yaptırmalısınız.