Gebeliğin başlangıcı aslında adet döneminin ilk günüdür. Buna “menstrüel yaş” denir ve gebelik gerçekten ortaya çıktığı zaman yaklaşık iki hafta öncesidir.
Her ay bir grup yumurta (oosit) yumurtalıktan ovaryumdan (yumurtanın salınımı) alınır. Yumurtalar, foliküller denilen küçük sıvı dolu kistlerde gelişir. Normalde, olgunlaşmayı tamamlamak için gruptaki bir folikül seçilir. Bu baskın folikül, büyümeyi durduran ve dejenere olan grubun diğer tüm foliküllerini bastırır.
Olgun folikül açılır ve yumurtayı yumurtalıktan çıkarır (yumurtlama). Yumurtlama genellikle bir kadının bir sonraki adet döngüsünün başlaması yaklaşık iki hafta önce gerçekleşir.
Yumurtlamadan sonra rüptüre follikül, progesteron ve östrojen salgılayan corpus luteum adı verilen bir yapıya dönüşür. Progesteron, embriyonun implante edilmesi için endometriyumun (rahmin astarı) hazırlanmasına yardımcı olur.
Ortalama döllenme, son adet döneminizden yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıkar. Sperm yumurta nüfuz ettiğinde, diğer spermlerin girmesini önlemek için çevresindeki protein kaplamada değişiklikler meydana gelir. Döllenme sırasındaki bebeğinizin genetik yapısı, cinsiyeti dahil olmak üzere tamamlanmıştır.
Eğer bir Y sperm yumurta dölleyecek olursa bebeğiniz oğlan olacak, eğer bir X sperm yumurtayı döllerse bebeğiniz kız olur.
Koryonik gonadotropin (hCG), gebe kaldığınız andan itibaren kanda bulunan bir hormondur. Plasenta oluşturan hücreler tarafından üretilir ve gebelik testinde pozitif sonucun alınması bu hormondan kaynaklıdır. Bununla birlikte, hCG’nin gebelik testleri tarafından tespit edilebilecek kadar artması için genellikle geçen dönemin ilk gününden üç ila dört hafta geçmesi gerekir.
Döllenmeden sonraki 24 saat içinde yumurta hızla birçok hücreye bölünmeye başlar. Fallop tüpünde yaklaşık üç gün kalır. Döllenmiş yumurta (bir blastosit denir) yavaş yavaş fallop tüpünden rahmine geçer ve bir sonraki işi endometriyuma eklemek için (implantasyon denilen bir işlem) bölünmeye devam eder. Bundan önce, blastosit koruyucu kaplamadan kopar. Blastosit, endometriyum ile temas kurduğunda, hormon alışverişi blastosit ilavesine yardımcı olur. Bazı kadınlar implantasyon sırasında bir veya iki gün boyunca lekelenme (veya hafif kanama) fark eder. Endometrium daha kalınlaşır ve serviks mukus tapasıyla kapatılır.
Üç hafta içinde blastosit hücreleri nihayetinde küçük bir top veya embriyo oluşturur ve bebeğin ilk sinir hücreleri zaten oluşur. Gelişmekte olan bebeğe, gebeliğin başlangıcından sekizinci haftasına kadar bir embriyo denir. Sekizinci haftadan sonra ve doğum anına kadar, gelişmekte olan bebeğe bir fetüs denir.
Her aşamada ortaya çıkan belirgin değişiklikler nedeniyle gebeliğin gelişim aşamaları trimester veya üç aylık dönemler olarak adlandırılır.
Bebekteki Büyümenin Aylara Göre Aşamaları
1. Ay
Döllenmiş yumurta büyüdükçe etrafında su geçirmez bir kese oluşur ve yavaşça sıvı ile dolması sağlanır. Buna amniyotik kese denir ve büyüyen embriyo anne vücudunda yastık kıvamını alır.
Plasenta da gelişir. Plasenta, anneden bebeğe besin maddeleri aktaran ve bebeğin atıklarını aktaran yuvarlak, düz bir organdır.
İlkel bir yüz, gözler için büyük koyu halkalarla biçim alacaktır. Ağız, alt çene ve boğaz gelişiyor. Kan hücreleri şekilleniyor ve dolaşım başlıyor. Küçük “kalp” tüp dördüncü haftanın sonuna kadar dakikada 65 kez atıyor. İlk ayın sonuna gelindiğinde, bebeğiniz yaklaşık 1/4 inç uzunluğundadır.
2. Ay
Bebeğinizin yüz özellikleri gelişmeye devam ediyor. Her kulak, baş tarafında birazcık derininden oluşmaya başlamıştır. Sonunda kollara dönüşen küçük bacaklar oluşuyor. Parmaklar, ayak parmakları ve gözler de oluşur.
Sinir tüpü (beyin, omurilik ve merkezi sinir sisteminin diğer sinirsel dokuları) oluşmuştur artık. Sindirim sistemi ve duyu organları gelişmeye başlar. Kemik kıkırdağı değiştirmeye başlar. Baş, bebeğin vücudunun geri kalanıyla orantılı olarak büyümektedir.
İkinci ayın sonunda, bebeğiniz yaklaşık 1 inç uzunluğundadır ve yaklaşık normal kilonun yaklaşık 1 / 30’u ağırlığındadır. Yaklaşık 6 haftada bebeğinizin kalp atışı genellikle tespit edilebilir. 8. haftadan sonra, bebeğinize embriyo yerine fetüs denir.
3. Ay
Bebeğinizin kolları, elleri, parmakları, ayakları ve ayak parmakları tam olarak oluşur. Bebeğiniz yumruklarını ve ağzını açıp kapatabilir. Tırnak parmakları ve ayak parmakları gelişmeye başlar ve dış kulaklar oluşur. Dişler şekillenmeye başlıyor. Bebeğinizin üreme organları da gelişir, ancak bebeğin cinsiyeti ultrasonda ayırt etmek zordur. Üçüncü ayın sonunda bebeğiniz tamamen oluşur. Tüm organlar işlevsellik kazanmak için olgunlaşmaya devam edecektir. Dolaşım ve idrar sistemleri çalışıyor ve karaciğer safra üretiyor. Üçüncü ayın sonunda bebeğiniz yaklaşık 4 inç uzunluğunda ve yaklaşık 1 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin en kritik gelişimi gerçekleştiğinden, düşük yapma şansınız üç ay sonra önemli derecede düşer.
4. Ay
Bebeğinizin kalp atışı, artık bir doppler denilen bir aletle duyulabilir. Parmaklar ve ayak parmakları iyi tanımlanmış. Göz kapakları, kaşlar, kirpikler ve saçlar oluşur. Dişler ve kemikler daha yoğun hale gelir. Bebeğiniz parmağını bile emebilir, esnemek gibi canlılık aktivitelerini yavaş yavaş geliştirir. Sinir sistemi çalışmaya başlar. Üreme organları ve cinsel organlar artık tamamen gelişmiştir ve bir erkek veya bir kıza sahipseniz, doktorunuz ultrason ile görüşebilir. Dördüncü ayın sonunda, bebeğiniz yaklaşık 6 inç uzunluğunda ve yaklaşık 4 gram ağırlığındadır.
5. Ay
Bebeğinizin kas gelişimi ve egzersiz yapması nedeniyle hareket etmeye başlar. Bu ilk harekete çabuklama denir. Saç bebeğin başında büyümeye başlar. Bebeğinizin omuzları, sırtları oldukça gelişmiştir. Bebeğin cildi vernix caseosa adı verilen beyazımsı bir kaplama ile kaplıdır. Bu “sevimsiz” maddenin, bebeğin derisini amniyon sıvısına uzun süre maruz kalmasından koruduğu düşünülmektedir. Bu kaplama doğumdan hemen önce dökülür. Beşinci ayın sonuna gelindiğinde bebeğiniz yaklaşık 10 inç uzunluğundadır ve normal ağırlığının artık 1/2 sine ulaşmıştır.
6. Ay
Bebeğinizin cildi kırmızımsı, buruşuktur ve damarlar bebeğin saydam cildi üzerinden görülebilir. Bebeğin parmak ve ayak parmak izleri görülüyor. Göz kapakları kısmen başlar ve gözler açılır. Bebeğiniz, darbeyi hareket ettirerek veya arttırarak seslere tepki verir. Bebeğinizin hıçkırık olması durumunda sarsıntı hareketleri fark edebilirsiniz. Erken doğumda, bebeğiniz 23. haftadan sonra yoğun bakımda hayatta kalabilir. Altıncı ayın sonuna gelindiğinde bebeğiniz yaklaşık 12 inç uzunluğunda ve yaklaşık 2 kilo ağırlığındadır.
7. Ay
Bebeğiniz olgunlaşmaya ve vücut yağının rezervlerini geliştirmeye devam edecektir. Bebeğinizin işitmesi tamamen gelişmiştir. Konum değiştirir ve ses, ağrı ve ışık da dahil olmak üzere uyaranlara yanıt verir. Amniyon sıvısı azalmaya başlar. Yedinci ayın sonunda, bebeğiniz yaklaşık 14 inç uzunluğunda ve 2 ila 4 kilo ağırlığında. Erken doğarsa bebeğiniz yedinci aydan sonra hayatta kalır.
8. Ay
Bebeğiniz olgunlaşmaya ve vücut yağ rezervleri geliştirmeye devam edecektir. Bebeğinizin daha çok tekmelediğini fark edebilirsiniz. Bebeğin beyni şu anda hızla gelişiyor ve bebeğiniz görüp duyabiliyor. Çoğu iç sistem iyi gelişmiştir, ancak akciğerler hala olgunlaşmamış olabilir. Bebeğiniz yaklaşık 18 inç uzunluğunda ve 5 kilo kadar ağırlığındadır.
9.Ay
Bebeğiniz büyümeye ve olgunlaşmaya devam ediyor: akciğerler neredeyse tamamen gelişmiştir. Bebeğinizin refleksleri koordine edilir, böylece gözlerini kapatıp, açabilir ve kafayı çevirebilir, sıkıca kavrayabilir ve seslere, ışığa ve dokunuşa tepki verebilir. Bebek kesinlikle dünyaya gelmeye hazır! Bebeğinizin dar alan nedeniyle daha az hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Bebeğinizin pozisyonu, kendini doğum için hazırlar. Bebeğiniz pelvisinize düşer. Genellikle bebeğin başı, doğum kanalına doğru düşer.
BilgiUstam