Gebelik - 7. Hafta
Gebelik - 7. Hafta

Tülay Özer

Gebeliğin yedinci haftası hem bebek hem de annede değişimlere yol açmaktadır. Bebeğin elleri ve ayaklarının oluşumu için 7. hafta kritik bir süreçtir. Bu hafta henüz parmaklar oluşmadığından eller ve ayaklar palet görüntüsündedir. Ancak haftanın sonuna doğru parmakların gelişeceği tomurcuklar ortaya çıkmaya başlar. Yaklaşık 7-8 santimetre uzunluğuna ulaşmış olan bebeğin insülin hormonu üreten pankreası oluşurken, kuyruk sokumu kemiği bu süre içinde bir kuyruk gibi görünmektedir. Rahim görüntüsüne bakıldığında göz kapaklarının ve burun ucunun belirginleştiği görülebilen bebeğin bağırsakları, akciğerindeki ilk bronşlar ve beyninin her iki lobu da hızla gelişmeye devam etmektedir.

Gebeliğin 7. haftasında anne adayının şikayetleri nelerdir?
Gebeliğin bu haftasının başında normal beslenme koşullarını uygulayan anne adayında dışarıdan bakıldığında gözle görülür değişiklikler olmamaktadır. 7. haftada sabah kusmaları, bulantılar ve bunlara paralel olarak kilo kaybı görülebilir. Kusmalar aşırı şiddetli değilse bu durumu önleyecek bir ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir. Gebelik hormonları arttığından hızlı duygusal değişimler, huysuzluklar yaşanabilmektedir. Bebeğin en hızlı büyüdüğü, geliştiği dönem olan ilk 3 ayda bebek annenin tüm enerji kaynaklarını kullandığından, anne adayında yorgunluk, halsizlik görülmesi normaldir. Bu haftalarda koku ve tat alma duygularında değişiklik olmaya başladığından “aşerme” durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun geçici bir durum olduğu unutulmamalıdır. Bu haftanın sonlarına doğru anne adayının iştahı artmaya başlar ve anne adayı çok sık acıkır. Ayrıca sıvı ihtiyacı artan anne adayı çok fazla sıvı tüketir ve çok sık tuvalete gider. Bu durumun gebeliğin sonuna kadar devam edeceğinin bilinmesinde fayda vardır. Bu dönemde yaşanan şikayetlerde doktor önerisi olmadan herhangi ilaç ya da vitamin takviyesine gerek yoktur. Yine doktor bilgisi dahilinde folik asit kullanılmaya devam edilmelidir.

Gebeliğin 7. haftasında görülen şikayetleri azaltmak için neler yapılabilir?
Devam eden sabah bulantıları ve kusmaları için tuzlu, kuru krakerler tercih edilmeli, günlük üç öğün yerine 5-6 öğün yemek yenmelidir.
Artan yorgunluk ve halsizliği azaltabilmek adına yorucu etkinliklerden kaçınmak, fiziksel ve ruhsal olarak dinlenmeye çalışmak gerekir.
Aşerme durumu bilimsel olarak çok net bir nedene bağlanamadığından bu olayı daha az şiddetle atlatabilmek adına yeni tatlar, lezzetler denemenin iyi olacağı söylenebilir.
Artan iştah dolayısıyla normalden çok daha fazla yemek yiyen anne adayının, aşırı kilo almaması için doktorunun beslenme önerilerini yerine getirmesi gerekir.

Haftanın sonuna kadar hangi testler mutlaka yaptırılmalıdır?
Kadının adet kanamaları geciktiğinde yaptırılan gebelik testi pozitif çıktıysa ilk ultrason görüntüsüyle gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılır. Gebelik kesesinin görülemediği durumlarda dış gebelik testi yapılmaktadır. Ancak gebelik kesesi rahmin içinde görüldükten sonra vajinal ultrason yapılır ve embriyonun kalp atışları tespit edilir. Eğer 7. haftanın sonunda embriyonun kalp atışları görülemiyorsa gebelik sonlandırılmak durumunda kalınır. Kalp atışlarının görüldüğü gebeliklerde kan sayımı, tiroid hastalığı tespiti, anne, babada yaşanabilecek kan uyuşmazlıklarına önlem almak için kan grubu testleri yapılır. Ayrıca toksoplazma ve kızamıkçık gibi gebeliğin sonlandırılmasına sebep olabilecek önemli etkenleri önlemek için Torch Tayini, HIV ve Hepatit B testleri ve gizli idrar yolu enfeksiyonlarında erken teşhis için Tam İdrar Tahlili 7. haftanın sonuna kadar yapılmaktadır.

 

Gebelik 6. Hafta

 

Gebelik 8. Hafta

>