Gebelik - 16. Hafta
Gebelik - 16. Hafta

Tülay Özer

16. haftada büyük bir patates ebatlarında olan bebek yaklaşık olarak 100 gram ağırlığa ve 12 santimetre uzunluğa ulaşmıştır. Bu hafta bebeğin kalbi, kemikleri ve özellikle de bacakları çok hızlı gelişmektedir. Bebeğin sinir sisteminin geliştiğini gösteren emme refleksi ultrasonda kolaylıkla izlenebilmektedir. Bu haftanın sonlarına doğru yapılan ultrason muayenesinde bebeğin cinsiyetinin anlaşılabilmesi mümkündür. Bu haftayı daha da güzel yapan gelişmelerden birisi de bebeğin artık daha çok sık ve belirgin hareketler yapıyor olmasıdır. Bebek büyüdükçe annenin hissedebileceği kadar büyük hareketler yapma olasılığı da artmaktadır.

16. haftada anne adayında hangi şikayetler görülür?
Bebeğin anne rahmine iyice yerleştiği, varlığını iyice hissettirdiği bu dönemde artan gebelik hormonlarından dolayı oluşan ödemler anne adayında solunum problemlerine yol açabilmektedir. Kan basıncının artması ve şişkinlikler zaman zaman burun kanamasına yol açabilmektedir. Bunun yanında özellikle açık tenli kadınlarda sıkça rastlanan ince ve görünür durumda damarlar estetik olarak kişiyi rahatsız edebilir. Genelde boyun, yüz, kollar ve göğüslerde görülen bu damarların sayısı fazla olmadığı sürece problem teşkil etmez. Ancak yan yana çok sayıda damar ortaya çıkması ve bunların doğum sonrasında kendiliğinden kaybolmaması bir probleme işaret olabileceğinden doktordan yardım almakta fayda vardır. Vücut ağırlığı arttıkça anne adayının iş yapabilme gücü, gün boyu ayakta kalabilme olasılığı da azalmaktadır. Buna paralel olarak da özellikle çalışan anne adayları akşamları kendilerinin çok yorgun ve bitkin hissederler. Bunlar gebeliği getirdiği doğal şikayetlerdir. Ayrıca son iki haftadır cilt daha da hassaslaştığından lekelenmeler, kırışıklıklar ve sivilce, yağlanma olmaması için mutlaka güneşten koruyan kremler, besleyici nemlendiriciler kullanılmadan sokağa çıkılmamalıdır.

Gebeliğin 16. Haftasında anne adayına verilecek öneriler.
Bebeğin iyice geliştiği ve anne adayının göbeğinin büyüdüğü bu dönemlerden itibaren artık oturma, yatma pozisyonları çok daha fazla önem taşımaktadır. Bu sebeple uzun süre oturur pozisyonda durmamak, otururken de bele yastık koyup dik oturmak ve mutlaka yan pozisyonda yatmak önerilir. Bebeğe daha fazla oksijen ulaşabilmesi için özellikle sol tarafa yatmak gerektiği düşünülmektedir. Anne adayının vücudundaki ağırlık arttığından çok daha kısa sürede yorgunluk, halsizlik hissedilmesi normaldir. Bu haftadan itibaren anne adayının çalışma koşullarını gebeliğin seyrine göre ayarlamaya çalışması daha uygun olacaktır. Aksi halde uzun saatler çalışma gerektiren iş yaşantısı bebeğin ve anne adayının sağlığını tehlikeye atabilir.

16. hafta itibariyle hangi testler yapılmış olmalıdır?
Bu haftaya girmeden önce yaptırılmış olması gereken kan testleri bulunmaktadır. Örneğin kan sayımı, kan grubu ve bağışıklık testleri bu haftaya kadar yapılıp sonuçlandırılmış olması gereken testlerdir. 16. haftaya gelindiği halde yapılmadıysa doktora başvurup yaptırmak gerekmektedir.

Gebelikte ideal kilo alımı.
Gebelikte yeterli, dengeli ve doğru beslenmek hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı ve konforu açısından çok önemlidir. Anne adayı artan iştahına kapılmamalı sık sık ve küçük porsiyonlarda yemeye özen göstermelidir. Gebeliğin ilk üç ayında ortalama 5-6 kilo almaya, daha fazla kilodan kaçınmaya çalışmak gerekir. Zira her anne adayı için farklılık gösterse de hamilelik boyunca 12-15 kilo almak yeterli olacaktır. Özellikle hamileliğin son 3 ayında çok bebek çok hızlı büyüdüğünden anne adayının da hızlı kilo alacağı hesaba katılmalı, ilk aylarda fazla kilo almaktan kaçınılmalıdır. Kilo alımını dengede tutmak için günde 2-3 litre su içmeyi de ihmal etmemek gerekir.

 

Gebelik 15. Hafta

 

Gebelik 17. Hafta

>