Gebelik - 21. Hafta
Gebelik - 21. Hafta

Tülay Özer

Bebeğin büyüme hızının biraz yavaşladığı 21. hafta, hem bebeğe hem de anne adayına pek çok değişiklik getirmektedir. Bu hafta bebeğin kalp kası gelişmeye, diş tomurcukları oluşmaya ve sindirim sistemi de çalışmaya başlar. 21. hafta itibariyle bebeğin boyu 28-30 santimetre, kilosu ise 440-450 gram civarındadır. Son bir hafta 10 gündür bebeğin duygusal gelişimi, duyu organlarının gelişimi de hızlı yaşandığından artık bebekle konuşmak, ona şarkılar söylemek, dinletmek anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirecektir. Anne adayı bu haftadan itibaren bebeğin hareketlerini daha fazla hissetmeye başlar. Zira bebek bu dönemlerde çok hareketlidir. Günlük hayatta yaşanan kadar düzenli olmasa da kendince doğal olarak geliştirdiği bir uyku düzeni olan bebek, bazen ultrasonda uyurken gözlenebilmektedir.

Gebeliğin 21. Haftasında annede görülen değişiklikler.

Bu haftanın anne adayı için en güzel yönlerinden birisi; bulantı ve kusmaların, yemeklerin kokusuna karşı aşırı hassasiyetin bittiği hafta olmasıdır. Bu sayede anne istediği şekilde yiyip içebilir, beslenebilir. 20. haftadan itibaren daha hızlı kilo almaya başlayan anne adayının, 21. Haftada da ortalama 500 gram civarında alması beklenmektedir. Rahim hızlı geliştikçe diğer organlara yaptığı gibi diyafram kasına da baskı uyguladığından, artık anne çok daha hızlı nefes alıp vermeye başlamıştır. Annenin idrarı daha yoğun bir kıvamda olduğundan, kadında idrar yolu enfeksiyonları ve buna bağlı yanma, kaşınma hisleri artar. Annenin özellikle bacaklarında ve ayaklarda yoğun olarak şişme, ödem oluşur. Bel ve sırt ağrıları artar, tansiyon değerlerinde dengesizlikler görülür. Bebek ve dolayısıyla da karın bölgesi büyüdüğü için annenin bel ve sırt ağrıları daha sık ve yoğun hissedilmeye başlar. Yeterli miktarda kalsiyum alamayan anne adaylarının diş etlerinde kanamalar, diş eti çekilmeleri ve diş ağrıları görülür. Bu tür deformasyonların tedavisi uzun ve zorlu olduğundan yeterince kalsiyum alarak beslenmek doğru olacaktır.

Gebeliğin 21. Haftasında anneye öneriler.

Bebeğin büyümesi, hormon salgılarının ve annenin iştahının artmasına paralel olarak alınan fazla kiloları dengelemek gerekmektedir. Bu sebeple anneye sık aralıklarla, küçük porsiyonlarda yemek yemesi önerilmektedir. 21. haftadan itibaren bebeğin diş gelişimi başladığından, annenin aldığı kalsiyumun daha büyük bir bölümü bebeğe gönderilir. Bu nedenle annenin kalsiyum açısından daha zengin beslenmesi gerekir. Bununla birlikte gebelik döneminin en sıkıntılı sorunlarından birisi olan, çoğu kez anneye uyku uyutmayan kasılmalar ve kramplardan da kalsiyum tüketimini artırarak kurtulmak mümkündür. Bu hafta itibariyle annenin günlük yavaş tempolu yürüyüşler yapmaya özen göstermesi ve bacaklarında görülen ödemleri azaltmak adına günde 2 kez 1’er saat boyunca bacaklarını yüksekte tutarak sırt üstü yatması önerilmektedir. Gebeliğin 5. Haftasına girildiği için artık doktorun önerisi dahilinde her gün ya da gün aşırı bir şekilde kadının mutlaka bir sağlık kuruluşunda tansiyonunu ölçtürmesi ve bu değerleri bir yere not etmesi gerekmektedir. Ani tansiyon değişiklikleri sebebiyle kısa süreli olarak annenin burnu kanayabilir. Ancak geçici bir durum olduğundan çok uzun süreli ya da yoğun olmuyorsa endişelenmeye gerek yoktur. Son birkaç haftadır artan mide yanmaları ve ekşimelerinin önüne geçilebilmesi dik oturmak, yürümek, az ve sık yemek önerilirken, tüm bunlara rağmen şikayetlerde azalma olmaması durumunda doktorun tavsiye edebileceği bir ilaç kullanılabilmektedir.

 

Gebelik 20. Hafta

 

Gebelik 22. Hafta

>