Sınıf Tekrarı hem âilenin geneli, hem de çocuğun kendi psikolojisi açısından özenle ele alınması gereken bir süreçtir.
Sınıf tekrarlama, bazen ailenin isteği, bazen okulun öngördüğü bir koşul bazen de her iki tarafın ortak verdiği bir karar olabilir. Bu kararı vermek kadar, çocukla bu hassas konuyu konuşabilmek de zordur.
Çocuğunuzun sınıfını tekrarlayacağı kesinleştiğinde öğretmeniyle kapsamlı görüşmeler ve iş birliği yapın. Sınıf tekrarıyla ilgili aklınızda hiçbir soru kalmamalı ki çocuğunuz ‘’Neden?’’ diye sorduğunda yada duygusal reaksiyonlar gösterdiğinde onu tatmin edecek cevaplar verebilesiniz.
Çocuğunuzla konuşmadan önce bu soruların cevaplarını öğrenin:
- Sorun akademiksel mi, gelişimsel mi?
Bazı çocuklar zeki olmalarına rağmen gelişimsel bazı güçlükler nedeniyle akademik çalışmaların gerisinde kalabilirler. İleriye gitmeleri için önce onları yakalamaları gerekir. Eğer çocuğunuzun özel akademik bir sorunu varsa öğretmenle birlikte bir uzmandan da yardim alin.
Gelecekte okulda başarılı olabilmesi için çocuğunuzu evde nasıl desteklemelisiniz?
Bazen, eğitiminde kendi katkısının yarattığı etkiyi gören çocuklar, geride kalmaktan çok başarabilmenin verdiği tatmini yaşarlar. Çocuğunuzun özellikle üstünde durması gereken bir konu var mi? Okumasını geliştirmesinde yardımcı olabilecek oyunlar yada projeler var mi? Akranları yardımcı olabilir mi? Okulun size verebileceği yardımcı kaynaklar var mi?
Sınıf tekrarının çocuğunuz için en iyi seçenek olduğundan emin olduktan sonra, onunla konuşmadan önce pozitif bir tutum takının. Çocuğunuzun, sınıf tekrarını nasıl kaldıracağı yada nasıl karşılayacağı sizin bu haberi verişinize bağlı olduğunu unutmayın.
Nedeni ne olursa olsun yada bunu kimin suçu olursa olsun, sizin bu konuya sinirli ve üzgün yaklaşmanız onu daha da yaralayacaktır.
Çocuğunuzla konuşmadan önce ‘’sınıfta kalma’’yı tamamen içinize sindirdiğinizden emin olun, böylece kızgınlıkla söylenebilecek kırıcı ve yıpratıcı sözlerden konuşmanızda uzak durabilirsiniz: ‘’Bu senin suçun!’’ ‘’Eğer dikkatini verseydin ve çalışsaydın sınıfını geçerdin!’’ ‘’ Sana söylemiştim çalışmazsan sınıfta kalırsın diye.’’ ‘’ Belki simdi çalışmazsan sınıfta kalınacağını öğrenmişsindir.’’ gibi.
Sınıf tekrarının sebebi ister gelişimsel, ister akademik olsun ve çocuğunuz ister ilkokulda yada lisede olsun bu haberi vermenin kolay bir yolu yoktur. Bu yoldaki amacınız, sakin ve yargılamayan bir tutum içinde çocuğunuzla gerçekleri paylaşmak ve gelecek için etkin planlamaları yapmak olmalıdır.
Öğretmenlerinden gerçekleri öğrendikten sonra, aceleye getirmeden, arkadaşlarından uzak bir yerde çocuğunuza bu haberi verin.
Pozitif bir cümle ile konuşmanıza başlayın: ‘’Biliyorum, bu yıl okulda biraz zorlandın. Öğretmenin ve ben gelecek yıl okulda daha başarılı olabilmen için bir plan yaptık. Bir sonraki sınıfa geçsek yerine, bu yıl ki sınıfında kalacaksın. Bu seni sınıfın en büyüğü, yapacak ama büyük ihtimalle daha mutlu ve başarılı olacaksın.’’
Haberi verdikten sonra ne söyleyeceğiniz çocuğunuzun vereceği tepkiye bağlı. Tepkisini o an güçlü duygularla ifade edebilir yada yaz tatili boyunca sindirip daha sonra sözlü olarak dışarı vurabilir. Nasıl bir tepki verirse versin bu haber onu mutlu etmeyecektir. Çocuğunuzun negatif duygularının sizi kararınızdan caydırmasına izin vermeyin. Sınıf tekrarı tek seçenek ise buna bağlı kalın ve çocuğunuza bunu kabul etmesinde yardımcı olun. Eğer bu karardan emin olmadığınızı belli eder veya öfkenizi gösterirseniz durumu çocuğunuz için olduğundan daha zor bir hala sokarsınız.
Çocuğunuzun bu negatif duygularını anladığınızı belli edin. Bırakın ağlasın, bağırsın. Ona omzunuzu uzatıp sakinleşmesini sağlayın, ona destek verin ama sonra gerçeklere dönün ve olumlu bakış açılarına yöneltin.
Uzman Pedagog [Yazar]
"Sınıf Tekrarı Aile İçinde Nasıl Ele Alınmalı?..." ile ilgili BENZER YAZILAR