Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tülay Özer

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

18-36 aylik arasında ki çocuklarda tuvalet eğitimi başlayabilir. 18-36 aylık çocuklarda ki tuvalet eğitimi çocuktan çocuğa değişebilir. Çünkü her çocuğun gelişim dönemleri farklıdır.

Tuvalet eğitimi zamanında çocuğunuzu başka bir çocukla kıyaslama yapmayın ve eğer çocuğunuz bu tur eğitimlere hazır değilse hemen başlamanıza gerek yoktur. (yani ne zamana çocuğunuz da ki bu tür eğitimlere açık olduğunun belirtilerini görürseniz o zaman başlayın.)

Eğer bu dönemde çocukla tuvalet konusunda zıtlaşırlarsa çocuğunuz tuvaletini yapmayacaktır ve bu durum da ilerde birçok sıkıntıya sebep olacaktır.

Tuvalet Eğitimi Sırasında Dikkat Etmemiz Gereken Durumlar

* Çocuğunuzda tuvalet eğitimi vermeye başladığınız donem değişikliklerin yani (ev değişikliği, memeden kesme, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi) gibi durumların olmaması gerek. Çünkü çocuklar hayatlarında ki iki farklı değişikliği kaldıramazlar ve tuvalet eğitimi döneminde zorlanırlar.

* Çocuk için büyük tuvaleti çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü çocuk büyük tuvaletini kendinin bir parçası olarak görmektedir. Büyük tuvaletini yapınca da kendinden bir parçasının düştüğünü zannederek endişelene bilir. Bezi yeni çıkartmaya başlanan çocuk tuvaletini normalden geç yapabilir buda büyük tuvaletini çocuğun içinde sertleşmesine ve ağrılı dışkı yapmasına neden olabilir.

* Çocuğunuz da ki tuvaletini yaparken ağrı hissetmesiyle birlikte korku da başlıyorsa bu durum tuvalet eğitimini zorlaştırabilir. Bu durumu yaşamamak için ise çocuğun beslenmesine dikkat edilmesi gerek ve çocuğun kabız olmasını engellenmesi gerek.

* Kabızlığı önlemek için ise çocukların bol sıvı tüketmeleri, bol lifli sebze meyve yemeleri (kayısı, incir, kabak, brokoli) gibi besinler tüketmelerine özen gösterilmesi gerek.

* Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğunuzun psikolojisini tuvalet eğitimine hazırlamanız gerekiyor eğer çocuğunuzun psikolojisi bu eğitime hazır olduğuna dair işaretler vermiyorsa zorla tuvalet eğitimi vermeye çalışmak doğru değildir ve verilen eğitimde de bir sonuç alınma ihtimali çok düşüktür.

* Çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamasına hazır olmasının yani sıra hem ebeveyn hem de eğitici olarak bu eğitime hazır olmanız gerek. Çünkü bu eğitim sırasında çocuğunuz bezden kurtulmaya başladığı dönem olduğu için bir sure boyunca altına kaçırmaları olacaktır, geceleri yattığı zaman altına kaçırmalar göreceksinizdir ve çocuğunuzu geceleri uyandırıp tuvalete götürmeniz gerekebilir. Birde çocuğunuz tuvalet eğitiminin çok kolay olacağını bir hafta gibi kısa surede öğreneceğini düşünmeniz sizi yanılta bilir. Bu durum tahmin edilenden biraz fazla sürebilir.

* En önemlilerinden biri ise çocuğunuzun bezini çıkarttıktan sonra geri bez başlamayın. Bez yerine daha kolay giyilip çıkarıla bilecek kıyafetler kullanılması daha iyi olur. Bu resimde de görüldüğü üzere lazımlık seçimi konusunu çocuğunuza bırakmanız, onun dikkatini çekeceği bir lazımlık olması tuvalet eğitimi döneminde kolay bir şekilde alışmasını sağlayacaktır.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Nasıl Başlanmalı?

* Tuvalet eğitimi başlama yaşı 18-24 aylar arasında başlanabilir.

* Çünkü 18 aylarda çocukların kendilerinin sahip oldukları bağırsaklarının ve mesanelerinin içinde bulunan kasların kontrol etmelerinin başladığı dönemdir. Ama çocukların idrar keseleri 20-21 aylardan önce daha fazla boşalım yapar yani kontrol edebilmeleri güçtür.

* Bu dönem bazı çocuklarda 24. Aya kadar uzayabilir. Bu nedenle bu sureci tuvalet eğitimine hazırlık aşaması olarak değerlendirilebilir.

Çocuğunuzu Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

* Bu aşamada çocuğunuza tuvaleti tanıtarak Tuvalet eğitimi vermeye başlanabilir.

* Çocuğunuzla birlikte tuvalete giderek tuvaletteki eşyaların (klozetin, sifonun, tuvalet kağıdının) nasıl kullanılması gerektiğini anlatmak gerek.

* Tanıtım aşamasında sifon duymasının çocukların dikkatini fazla çektiği gözlemlenmiş ve çocuklar sifona basmaktan keyif alırlar. Bu durumda çocukların tuvalet eğitimini kolaylaştırır.

* Tuvalet eğitimi döneminde çocuğunuzla birlikte tuvalete eğitimi hakkında yaşına uygun kitaplar okuyabilirsiniz.

* Bu donemde kitaplardan yardım almanız ise çocukların hayal güçlerinin çok kuvvetli olduğu ve kitapların çocukların gelişimlerine yadsınamaz derecede katkı sağladıklarından dolayı çocukların hayatlarında önemli bir yere sahipler.

* Kitabi seçerken ise bol resimli, karmaşık olmayan, çocukların eğlenerek anlayabileceği düzeyde ki kitapların seçilmesi birlikte okumanız açısından daha kolay olur.

* Oyunlar çocuklarınızın hayatlarında çok önemli bir yere sahipler. Tuvalet eğitiminin verildiği dönemlerde ki oyunlarda tuvalet eğitimine değinmeniz çocuğunuzun bu fikre alışması ve içselleştirmesi adına size kolaylık sağlayacaktır.

* Ev ortamında aile bireyleri olarak çocuğunuzun yanında sesli olarak (tuvaletim geldi, tuvalete gideceğim) tarzı sözcükler söyleyerek çocuğunuz tuvalet eğitimini normalleştirme ye başlayacaktır.

* Tuvalet eğitimi sırasında çocuğunuzu bezden ayırmaya başladığınız dönemlerde çocuğunuz klozete oturmak istemeye bilir onun için çocuğunuzun seçtiği bir lazımlık alın

* Lazımlık almanızda ki sebep ise çocuğunuz klozete oturmak istemeyebilir, hatta korka bilirler.

* Lazımlık tuvalet eğitimine geçiş için önemli bir araçtır. Bu aracı nasıl kullanılması gerektiğini çocuğunuzun korkmayacağı bir şekilde anlatılması gerek.

* Çocuğunuzu lazımlık a kolay alıştırabilmek amacıyla çocuğunuzun sevdiği oyuncakları kullanarak oyuncağın nasıl oturduğunu gösterebilir ve çocuğa korkulacak bir şeyin olmadığını anlatmış olursunuz. Çocuktan eğer olumlu sonuç alırsanız kıyafetlerini çıkartıp oturmasını teşvik edebilirsiniz.

* Çocuğun ilk deneyimi çok önemli lazımlığın çocuğu korkutacak ya da ürpertecek derecede soğuk olmaması gerek.

* Çocuk lazımlığa ilk oturuşunda ondan hemen tuvaletini oraya yapmasını beklemeyin ve baskı kurmayın. Hoşgörüyle yaklaşın.

* Bu sureci olumlu atlatmış iseniz artık çocuğunuzun altına bir basamak olarak kullanacağı bir eşya koyarak klozete oturmasını sağlayan bilirsiniz.

* Çocuğunuza tuvalet eğitimi verdiğiniz dönemlerde ayni eğitimi alan akranlarla görüşmesi ve onlarla bir arada bulunması bu döneme kolay bir şekilde alışmasını sağlayacaktır.

* Çocuğunuzla birlikte dışarıya ya da gezmeye bir yerlere giderken üstünü kolay ve rahat değiştirebileceğiniz kıyafetler giydirmeyi tercih ediniz. Bu dönemde çocuğunuz yeni alışmaya başladığı için her zaman tuvalete yetişemeyebilir. Çocuğunuza karşı bu konudaki tutumlarınıza dikkat etmeniz gerek. Kızmadan hoşgörülü bir şekilde yaklaşmanız gerek. Bu resimde de görmüş olduğunuz gibi çocuğunuzun en sevdiği oyuncağını kullanarak çocuğunuzun tuvalet eğitimin kolaylaştıra bilir ve çocuğunuzun tuvalet eğitimini daha kolay öğrenmesini sağlamış olabilirsiniz.

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Şu sorulara yanıt arayacağız.

* Tuvalet ihtiyacını söyleyebilecek düzeyde dil gelişimi var mı?

* Tuvalete oturup kalkacağı düzeyde motor kas gelişimi var mı?

* Tuvaleti geldiğini hissederek bir köşeye veya bir koltuk arkasına vb. çömeliyor mu?

* Bezinden veya bezinin kokusundan rahatsız oluyor mu?


Furkan Demirtaş
[Yazar]