Çocuklara Corona Virüs Nasıl Anlatılmalı?

Çocuklara Corona Virüs Nasıl Anlatılmalı?

Çocuklara Corona Virüs Nasıl Anlatılmalı?

Tülay Özer

Yaşadığımız bu dünyada şu anda en güncel konulardan birisi olan ve bizim hayat standartlarımızı ve şartlarımızı etkileyen bir hastalık olan Corona Virüsü çocuklarımızı korkutmadan onları tedirgin etmeden nasıl anlatırız diye araştırmalara girdik. Bu yazıda bu sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

Şu anda en güncel olan Corona Virüs hastalığı okul öncesi dönemdeki çocuklarınıza anlatırken siz ebeveynler olarak kullandığınız kelimelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü çocuklarınızı bu dönemde anlattıklarınızla korkutmamanız gerekmektedir. Bu dönemde önemli olan bir konuda ebeveynler olarak bu dönemde yaptığınız davranışlarınızı ve tepkilerinize dikkat etmeniz gerekir. Yani siz ebeveynler olarak bu Corona Virüsü çocuklarınıza anlatırken kendi duygu, düşünce ve davranışlarınızı kontrol etmeniz çok önemlidir. Çünkü çocuklar sizin davranışlarınızdan, dediklerinizden ve yaptıklarınızdan bir çok yaşanan olayı anlayabilir ve bu yaşadığınız olaylara göre çocuklar kaygı düzeylerine göre tepkiler verebilirler.

Bu Corona Virüs sürecini çocuklardan gizlemek yada çocuklara anlatmamak doğru değildir. Zaten ne kadar saklamaya ve anlatmamaya çalışsak ta illa ki televizyonda yada bir konuşma arasında çocuklar duyuyorlar. Onun için bu Corona Virüs hastalığını çocuklarımızı tedirgin etmeden en doğru şekilde anlatmamız gerekir. Okul öncesi dönemdeki bir çocuğa bu Corona Virüs hastalığı hakkında bilgiler verecekseniz bu bilgileri çocuğunuza oyun yoluyla vermeyi tercih edin. Çünkü okul öncesi dönemdeki çocuklar en iyi bilgiyi oyun yoluyla daha çabuk, kalıcı ve eğlenerek öğreniyorlar.

Çocuklara Hijyen Konusu Nasıl Anlatılmalı?

Bu Corona Virüs döneminde hijyen konusuna ayrı bir önem vermeye başladığımız bir döneme girdik. Bu dönemde çocuklarımıza karşı hijyen konusunda kaygı ve korkuya sebep olabilecek bir eğitim verilmemeli. Eğer baskı, zorlama, korku gibi yollarla hijyen eğitimi verilirse bu konularda ebeveynler başarılı olamazlar. Bu dönemde çocuklarımıza hijyen eğitimini anlayabilecekleri bir şekilde verilmesi gerekir. Hijyen eğitimini en uygun oyun yöntemiyle verebilirsiniz. Örneğin bir kaba bir miktar su doldurup suyun üzerine ise çok fazla olmayacak şekilde karabiber dökebilirsiniz bir miktar sabuna parmağınızı değdirip sonrada karabiberlerin olduğu suya dokunduğunuzda karabiberler dağılacaktır. Bu şekilde çocuklarınıza ellerini sabunlarsan mikroplar elinde kalmaz gibi ifadeler kullanarak hijyen konusunu çocuğa kolay bir şekilde anlatabilirsiniz.

Bu dönemde çocuklarınız okula gidemedikleri için onların evde yaptıkları rutinlerini bozmadan onlarla daha fazla vakit geçirmeyi sağlayın ki çocuklarınız bu dönemde teknolojik aletlerle fazla zaman geçirmesinler.

Bu Corona Virüs döneminde çocuklarımızın bu dönem hakkında soruları olacaktır.

Çocukların belli başlı sorabilecekleri sorulara bakalım.

1. Virüs Nedir:

Bu soruyu çocuklarımıza virüsler bizim gözle göremeyeceğimiz derecede küçük canlılardır. Ama bu gözle göremediğimiz virüsler mikroplar gibi hasta edebilirler diye ifade edebiliriz.

2. Virüs Bize Bulaşacak mı?

Virüsün bize bulaşmaması için almamız gereken tedbirler vardır. Bu tedbirler dışarıdan geldikten sonra elimizi yıkamak, elimizi yıkamadan elimizi ağzımıza ve gözümüze sürmemek, düzenli bir şekilde su içmek ve dengeli beslenmek, öksürürken ve hapşırırken ağzımızı kapatmak, kalabalık ortamlara girmemek ve maskelerimizi takmaktır.

3. Peki Neden Maske Takmamız Gerekir?

Maske bir insandan diğer insana virüsün bulaşmasını önlemek için kullanılır. Bu dönemde de insanlar virüsten korunmak için maske takarlar.

4. Neden Biz Okula Gitmiyoruz?

Çünkü ortaya çıkan bu virüs kalabalık ortamlarda daha hızlı yayılıyormuş. Onun için biz virüs bitene kadar kalabalık ortamlara girmemeye özen göstereceğiz. Okullarda çok kalabalık oldukları için virüslerin size bulaşmasın diye bir süre kapalı kalacak. Bu sayede evde daha fazla seninle vakit geçirebiliriz denilebilir.


Furkan Demirtaş
[Yazar]