Corona Virüs Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Corona Virüs Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

 Corona Virüs Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Tülay Özer

 

Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına almış olan Corona Virüs (Covid-19) tüm yaşlardaki bireylerde bir endişe bir korku yaratmış durumda. Bu durum ise insanlar üzerinde hem fiziksel hemde psikolojik bir etki bırakıyor. Bu virüsün iyice arttığı bölgelerde ebeveynlerde hem kendilerini hemde çocuklarının adına kaygı yaşıyorlar.

Hadi gelin bu dönemde nasil bir yol izlemek gerek onlara bakalım:

Bu dönemde "kaygılı ebeveyn tutumu" bu tutumun derecesi çok önemlidir. Çünkü sizin yaptığınız hareketleri, verdiğiniz tepkileri izleyen, gözlemleyen ve bu gözlemlere göre hareket eden bir çocuğunuz var. Çocuğunuzun bu gözlemleri yapmasındaki amaç sizi kendisine rol model olarak görmesidir. Eğer çocuğunuzun yanında bu dönemde aşırı kaygılı bir şekilde hareket eder ve tepkilerinizi kontrol edemezseniz bu durum çocuğunuza da yansıyacaktır. Böyle bir durumda çocuğunuz huysuz, panikli ve kaygılı bir hal alacaktır. Onun için bu durumu çocuğunuzla en kolay şekilde kaygı ve paniğin egemen olmadığı bir ortam yaratarak atlatmaya çalışın.

Ayrıca, bu dönemde virüsü ve alınması gereken önlemleri umursamayan aileler var.

Bu aile tipinde çocuk, dışarıdaki sosyal çevreden görmüş olduğu alınan tedbirleri ev ortamıyla karşılaştırdığı zaman ikilem içine girmeye başlar . Bu durumda hem kendinizin hemde çocuklarınızın hayatını tehlikeye atmış olursunuz.

Çocuklara korona virüsün alınan tedbirlerden daha güçsüz olduğunu söyleyin: 

Küçük yaş grubunda bulunan çocuklarınıza bu durumu onların anlayabileceği şekilde kısa, basit ve net şekilde anlatmak gerek. Bir farklı anlatma şekli ise farklı yaşlara sahip olan çocuklarınıza yaşlarına uygun hikayeler, oyunlar, dramatik etkinlikler, resimler vb gibi faaliyetlerle çocuğunuza virüsten korunma yollarında alınacak tedbirleri kolay bir şekilde anlatmanız çocuğunuzun bu durumları anlamasını kolaylaştıracaktır.

Küçük yaşlardaki çocuklara virüsten korunmak için alacakları tedbirleri somut bir şekilde anlatmak çocuklarınızın anlamasını kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Çocuğunuzun bu sıkıntılı süreçte ki kaygı durumunu takip etmeniz gerek. Eğer çocuğunuz bu sıkıntılı ortamda hem etrafındaki hem de sosyal çevresindeki yaşanan bu kısıtlamalar sonucu çocuğun endişe ve kaygı düzeyi yükselecektir. Onun için siz ebeveynler olarak bu dönemde evde çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayarak, farklı etkinlikler yaparak, resimler çizerek bu virüsle geçen zor zamanı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun kaygı düzeyi azalmış, düzelmiş olur. Ayriyeten çocuklarınızın yapmış olduğu günlük rutinler kesin olsun. 

Çocuklarınız bu dönemde evde olduklarından dolayı teknolojinin gerçeği yansıtmayan bilgilerinden çocukları uzak tutmamız gerek.


Furkan Demirtaş
[Yazar]