Çocukta Yeme Problemleri

Çocukta Yeme Problemleri

Çocukta Yeme Problemleri

Tülay Özer

Tülay Özer

Pika

Yenilebilir olmayan maddelerin bebek yada küçük çocuklar tarafından yenilmesi ile karakterizedir. Bunlar boya, saç, sıva, kil, kum, elbise kumaşı, vb olabilir. Tanı diğer psikiyatrik ve bedensel durumlarda göz önüne alınarak kesinleştirildikten sonra gerekli tedavi yapılmalıdır. Pika durumunda eşlik eden bazı bedensel hastalıklar olabilir. Çocuklardaki zeka sorunları, yaygın gelişimsel gerilikler gibi hastalıkarla birlikte pika durumu beraber görülebilir. Bu durumda nedene yönelik tedavi yapılmalıdır.

Ruminasyon Bozukluğu

Belli bir gelişme döneminden sonra bebek yada küçük çocukların yiyecekleri yedikten sonra aynı yiyeceği mideden tekrar ağıza getirerek tekrar çiğnemesi ile karakterizedir. Bu durumda çocuk kafasını arkaya doğru bırakır ve yiyeceği ağzına getirir. Bu durumdaki çocukların bazı psikiyatrik problemleri olabilir. Genelde kendi haline bırakılan uyarı ve sevgi yönünden yeteri destek alamayan çocuklarda daha sıktır .Tanı kesinleştikten sonra gerekli tedavi yapılmalıdır.

Beslenme Bozukluğu:

Belirgin bir kilo alamama yada kilo aldıktan sonra kilo kaybı ile giden bir durumdur. Bu durumda bedensel hastalıkların olup olmadığı ayrıntılı olarak incelenmelidir. Beslenme problemi olan çocuklarda anne babanın yanlış yemek eğitimi, bu konuda çocuğa çok ısrarcı ve müdahaleci davranılması, zamanında anne sütünden katı gıdalara geçilmemesi, çocuklukta görülen depresyon ve kaygı durumları gibi bir çok etken ile birlikte olabilir. Diğer nedenler yok ise psikiyatrik olarak gerekli tedavi yapılmalıdır. Anoreksiya Nervoza Belli bir beden imajı kaygısını takiben özellikle ergenlik dönemindeki kız çocuklarının sürekli olarak yemeyi reddetme ve belirgin kilo kaybı ile giden bir hastalığıdır. Anoreksiyada kişi kendi kilosunu fazla bulur ve vücut görünümü konusunda aşırı kaygılıdır. Bu durumda depresyon gibi durumlar çok sık eşlik edebilir. İlerleyen kilo kaybı ile birlikte bazı problemler oluşabilir. Çocuğun kilo durumunun düzenli takip edilmesi önemlidir. Kilo kaybı durdurulamadığı durumda hastaneye yatma durumu kaçınılmaz olabilir. Adet düzensizlikleri bir çok hastada bu durum ile birlikte vardır. Ek olarak başka psikiyatrik rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Tedavide ilaç ve psikoterapi yaklaşımı vardır.  

 


Osman Abalı
Uzman Doktor [Yazar]