Siberhondrik

Siberhondrik

Hastalık hastalığı (Siberhondrik) hastalık kapmaktan aşırı korkma...
Siberhondrik
Siberhondrik (Hastalık hastalığı) olan kişiler kendi düşüncelerinin mantıksız olduğunu bilseler de bu onların kaygılarını yatıştırmaya yeterli olmaz.

Tülay Özer

Tülay Özer

En temel anlatımla siberhondrik nedir? Nasıl bir hastalıktır?

Siperhondrik, somotoform bozukluklardan Hipokondriazis’in (Hastalık Hastalığı) bir çeşididir. Siberhondrik, var olduğunu düşündüğü hastalıkları hakkında internet ortamında bilgi, belge ve tedavi yöntemleri araştırarak kendisine tanı koymaya çalışma ya da tedavi etme uğraşında olma durumudur.

Tipik özellikleri neler?

Günümüzde internetin daha aktif olarak kullanılmaya başlanılmasıyla birlikte, Başı ağrıdığında, kişi ruhsal sorunlar yaşadığında, derisi alerjik reaksiyonlar gösterdiğinde doktora gitmek yerine hemen yanındaki cep telefonuna, iPad’e sarılıp derdine internette çözümler arar ve kendi kendine teşhisler koyarlar.

Bu hastalar,

  • Yaşam olaylarını olumsuz algılar,
  • Beden semptomlarını yanlış algılar ve olumsuz yorumlar,
  • Hastalığında ilgili yanlış bir ilerleyiş olduğunu düşünürler,
  • Kişinin iş, aile ve sosyal ilişkilerinde bozulmalar meydana gelir,

Muayenede bir bedensel hastalık bulunmaması ve laboratuvar testlerinin normal çıkması, kısa süre için hastaya bir güven sağlasa da belirtiler hastanın internette hastalığını araması sonucu tekrar geri döner.

Bu kişiler internetten bakıp kendilerine teşhis koyduktan sonra bilinçsizce ilaç kullanmaya da başlıyorlar mı?

Öncelikle insanların sorunlarını çözmek için ilaç almaları çok yanlış bir davranış. Günümüzde her sıkıntısı olan yada fiziksel yakınması olanın internetten araştırarak bir ilaç kullanması neredeyse rutin bir davranış haline gelmiş durumda. Depresyon hastası olup olmadıklarını dahi bilmeyenler, rahatlayacakları umuduyla internetten aldıkları bilgiler ile belirli dönemlerde anti depresan kullanıyorlar. Bazı anti depresan ilaçlara eczanelerden reçetesiz olarak ulaşılması, bu duruma olanak sağlıyor, bu bağlamda Türkiye’de reçetesiz ilaç satılması son derece yanlıştır.

Peki doktora hiç gitmiyorlar mı? Ya da doktordan duyduklarına inanmıyorlar mı?

Siberhondrik kişiler şikayetleri nedeniyle defalarca doktora giderler ancak duyduklarını veya yapılan işlem onu tatmin etmez sonra aynı uzmana ya da başka bir uzmana tekrar giderler ve doktora bir türlü güvenemezler. Siberhondrik kişiler, bir çanta dolusu tıbbi evrakla dolaşır durur bu nedenle hastanın toplumsal, mesleki, kişisel işlevlerinde önemli bozulma olur.

Bu konuyla alakalı bu zamana kadar ilginç vakalara rastladınız mı?

Günümüz dünyasında insanlar doktordan önce internete sorduğunda elbette bu tarz vakalar ile sıkça karşı karşıya kalıyoruz. Siberhondrik kişiler, bedenle ilgili işlevlere ve duyumlara doğuştan aşırı duyarlılığa sahip olurlar, aynı zamanda ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara karşı direnci düşük olur.

Kişi kendinde ya da çevresinde bu problemi gözlemlediğinde ne yapmalı?

Öncelikle Psikolojik destek almasını öneririm. Psikolojik desteğin artmasıyla Siberhondrik kişilerin yaşadığı kaygı azalacaktır.

  • İnternet yerine insanlarla daha çok iletişimde olun
  • İnternet dışında ilgi alanlarınızı arttırın
  • Dışarı çıkın düzenli olarak spor yapın mutluluk verici endorfin hormonunun salgılanmasını arttırın,
  • Her gün belirli bir süre internete girin, ilaç veya hastalık aradığınızda internet kullanımı erteleyin.

Kişi bilgiyi, bilimi ve tedaviyi uzmanda aramalıdır.

Siberhondrik kişiler, genellikle psikiyatrik/psikolojik tedaviye dirençlidir, ancak kişinin, kişilik özellikleri, iş hayatı, yaşam biçimi, sosyal çevresi göz önünde bulundurulur ve kişiye özgü ruhsal tedavi yapılır ise tedavide başarı sağlanır.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]