Çocuklar Nasıl Ödüllendirilmeli ?...

Çocuklar Nasıl Ödüllendirilmeli ?...

Çocuklar Nasıl Ödüllendirilmeli ?...

Tülay Özer

Tülay Özer

Psikologlar, çocukların maddi anlamda değil, duygusal anlamda ödüllendirilmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar...

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı Osman Abalı, anne babaların genel anlayışının, iyi bir şey yaptığında çocuğu maddi anlamda ödüllendirmek olduğunu belirterek, Çocuğa verilen en iyi ödüllendirme, maddi değil duygusal ödüllendirmedir dedi.
Abalı, hayatın ilerleyen aşamalarında çocuk gelişiminin bazı yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
Çocuk davranışlarının şekillenmesinde, çocuğun başarılarının, doğru davranışlarının ve onaylanması gereken tavırlarının ödüllendirilmesi önemlidir. Nasıl ki istenmeyen davranışların ve yanlışların kalmaması için cezalandırma yönteminin uygun şekilde uygulanması önemliyse, aynı şekilde ödüllendirme yönteminin de uygun kullanılması çocuk eğitimi açısından önemlidir.

Güzel söz en güzel ödüldür 

Çocuğu ödüllendirmenin derecesi ve şeklinin, yaş ve ailenin durumuna göre genelde değişiklik gösterdiğini anlatan Abalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

En iyi ödüllendirme, maddi ödüllendirme yerine duygusal ödüllendirmedir. Çocuğun bu türlü bir ödüllendirmeye alıştırılması da oldukça önem taşır. Anne babaların genel anlayışı, çocuğa maddi hediye ve bir şeyler almanın sanki en iyi ödüllendirmeymiş gibi algılanmasıdır. Bu şekilde devamlı bir şeyler alınmaya ve verilmeye alıştırılan çocuk ise gün gelecek en iyi ve en pahalı hediyelerle bile doyum bulamayacaktır. Ama anne babasının okşaması, kucaklaması, gezdirmesi, onunla oynaması, ona güzel sözler söylemesi şeklindeki ödüllendirme ise en sağlıklı ve en başarılı ödüllendirmedir.

Verilen söz tutulmalı

Anne babaların bu türlü bir duygusal ödülün yanı sıra imkanları ölçüsünde ek hediyeler vermesinin de çocuğu ödüllendirmenin diğer yolu olduğuna dikkat çeken Abalı, Anne babaların, çocuklara alınan hediyelerde maddi büyüklük yerine, manevi değeri ön plana çıkarmaları uygun olur. Bazı anne babalar bunu yapsa bile günümüzün tüketim toplumunda çevresinden ve arkadaşlarından etkilenen çocukları yönlendirmek anne babalar için hayli zor olacaktır dedi.

Anne babaların ödüllendirmeyi belli bir hedefe ve başarıya yönelik yapmalarının, o hedeflere ulaşılmayı kolaylaştıracağını dile getiren Abalı, verilen sözlerin de kesinlikle yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]