Doğru Yuva Nasıl Bulunur ?...

Doğru Yuva Nasıl Bulunur ?...

Doğru Yuva Nasıl Bulunur ?...

Tülay Özer

Tülay Özer

Yuva seçimi çocuklu ailelerin en büyük problemlerinden biri. Çünkü bu seçimde çocukların güvenliğinden beslenmesine, hijyen koşullarından yuva yöneticilerinin eğitimine kadar bir çok etken rol oynuyor.

YUVA SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

YÖNETİCİ=Bir yuvaya gittiğiniz zaman yuva yöneticisi her zaman orada bulunuyormu?
Eğitim düzeyi mesleki tecrübesi, anne mi, değil mi, hizmet içi eğitimlere katılıyor mu? Örneğin. Üniversitelerden, okul öncesi çocuk gelişimi yada Sosyal Hizmetler bölümünden yada çocuk psikolojisi veya pedagoji bölümlerinden mi?

RUHSAT=Kurumun Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yada Milli Eğitim Bakanlığı ndan ruhsatlı olması gerekiyor. Ruhsat herhangi bir yerde asılı değilse, olup olmadığını mutlaka sorun.

ÖĞRETMEN=Çocuğunuzu eğitecek öğretmenlerin okul öncesi çocuk öğretmenliği mezunu olması gerekiyor. Türkiyede bu konudaki eğitimi meslek liseleri ve üniversitelerin ön lisans programları veriyor.

ÖNGÖRÜŞME BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR:

Bir yuvaya gitmeden önce telefon edin. Çalışma saatlerini, tatil sürelerini, servis ve adres bilgilerini alın ve tabii randevusuz gidin.
Bir yuva hakkında fikir sahibi olmak için en ideal vakit sabah saatleridir.
Bu ziyaretinizde çocuğunuzu da mutlaka yanınızda götürün.
Çalışıyorsanız işyerinize, çalışmıyorsanız evinize en yakın yuvayı tercih edin.
Çocuğunuzun yuvaya gidip gelirken serviste 20 dakikadan fazla zaman harcamamasına dikkat edin.

YUVANIN KAPISI SİZE HER ZAMAN AÇIK OLMALI:

Kurumun kapısı size sürekli açık olmalı. Kendinizin ve çocuğunuzun ihtiyaçları doğrultusunda her zaman ziyaret edebilmelisiniz. 0-6 yaş grubunun öğrenme sistemi somut, aktif, keşfe ve deneye dayalı. Bu yüzden akademik yaklaşımlardan ve beklentilerden kaçınılmalı.
Günlük plan çocukların küçük kas, büyük kas, zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimine ait tümünü birden dengeli olarak içermelidir.
Çocuklara günlük işleyişte kendi yaş gruplarıyla az yada çok sayıda kişilerle grup oluşturabilme, bireysel davranabilme ortamı sağlanmalı ve tüm aktiviteler için seçme hakkı tanınmalıdır.
Çocukların sosyal yaşamı, yaşam biçimlerinin ve toplumsal kurallarının oluşabilmesi için pozitif ve etkileyici davranmalı, kırıcı, örseleyici davranışlardan kaçınılmalıdır.
Araç-gereçlerin çocuk sayısı ve gelişim düzeyine uygun, bakımlı (temiz, sağlam, eksiksiz) ve düzenli olmasına dikkat edin.
Çocukların kişisel eşyaları için ayrılmış etiketli dolaplar olmasına dikkat edin.

ÇOCUK-ÖĞRETMEN ORANI NASIL OLMALI?

*24-36 ay arası çocuklar için 1 öğretmene 5-7 çocuk.
*3 yaşındaki çocuklar için 1 öğretmene 7-10 çocuk.
*4-5 yaş arası çocuklar için 1 öğretmene 8-10 çocuk.
*6 yaşındaki çocuklar için 1 öğretmene 10-12 çocuk.
Uzmanlar özellikle iki yaşından küçük çocukların daha büyük yaştaki çocuklarla bir arada olmasını sakıncalı buluyor.

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]