Tatil Geldi!!!!

Tatil Geldi!!!!

Tatil Geldi!!!!

Tülay Özer

Tülay Özer

Hem öğrenciler hem de aileler için yoğun bir eğitim-öğretim yılının sonuna geldik. Yıl içindeki dersler, faaliyetler, geziler temposunu daha çok yaz aktivitelerine bıraktı. Bu süreçte bazı öğrenciler aileleri ile birlikte yazlık mekanlara gitmeye hazırlanırken, bazıları hafif şekilde de olsa eğitimlerine devam ediyor olacaklar. Bu iki farklı grupta olmanın birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da söz konusu.

Yaz tatilini anne-babaları veya büyükanne-büyükbabaları ile yazlıklarda geçirecek olan öğrenciler sosyal yaşamdaki deneyimlerini pekiştirme, aile içi bağların güçlenmesi, hasret giderme, şehir içindeki yaşamdan uzaklaşıp gönüllerince koşup oynama gibi fırsatlar bulacaklar şüphesiz... Bazıları ilk kez yüzmeyi öğrenecek, bazıları kollukları atıp dalma egzersizleri yaparken sizden takdir bekleyecek. Tüm bunlardan büyük bir keyif alacakları ve kendilerini geliştireceklerinden eminiz. Ancak, bu gruptaki ailelere bazı önerilerimiz olacak:

· Tatil bitiminde çocukların yine eskisi gibi yoğun bir tempoya döneceklerini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla hem okulda öğrendiklerini unutmamaları hem becelerinin gerilememesi hem de sene başında adaptasyon sorunu yaşamamaları için mutlaka gün içinde 30 dakika ile 1 saat arası okul aktivitesine benzer bir faaliyet veya masa başı çalışması yapmak yararlı olacaktır.

· Bu konuda size yardımcı bazı egzersiz kitapları edinebilir veya yıl içinde okuldan verilen ödevlere benzer çalışma kağıtlarını kendiniz üretebilirsiniz.

· Diğer önemli konu: Disiplin. Koyduğunuz kurallarda tutarlı ve kararlı olmak, çocuğunuz tekrar okula başladığında kurallar konusunda bocalamasını önleyecektir.

· Son olarak, okula başlamadan en az 1 hafta önce kışlık evinize geçmiş olmak yaralı olacaktır. Buradaki uyku ve yeme-içme düzenlerini okula uygun bir şekilde planlamak ve çocuğunuzun bu rutine alışması en az 1 haftayı bulacaktır. Aksi takdirde adaptasyon sorunu kaçınılmaz olabilir.

· Okul için ufak tefek alış-verişler yapmak okul havasına girmesini sağlayacağından adaptasyonunu kolaylaştırabilir.
İkinci gruptaki çocuklarımız akademik açıdan birinci gruptaki çocuklara göre biraz daha avantajlı sayılabilirler. Ancak, onların da deşarj olacakları alanlar yaratmak gerekiyor. Yaz okuluna devam eden, anaokulunda yaz programında olan veya özel eğitim alan çocuklar çeşitli aktiviteler ile bu sosyal ihtiyacı telafi edebililrler. Ancak, onların sizlerle de zaman geçirmeye ihtiyaçları olduğunu untmamak gerekiyor. Zaman zaman yoğun çalışan anne babalar tatillerini çocuksuz geçirmek isteyebiliyor, çocuklarını büyükanne veya büyükbabaya bırakıp tatile gidebiliyorlar. Bu durum, çocuk tarafından dışlanma olarak algılanabileceğinden pek önerilmemektedir. 1-2 hafta için bile olsa çocuğunuzla birlikte tatil yapmanız onun ruhsal gelişimi açısından yararlı olacak, sizinle zaman geçirip paylaşımda bulunabileceğinden ona keyif verecektir.

İyi tatiller....

 


Açelya Şahin Fırat
M.A. Uzman Klinik Psikolog [Yazar]