Trikotillomani genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bir davranış bozukluğudur.
Öfke halinde kullanılan bir deyim ‘saç baş yolmak’. Öylesine söylediğimiz bu söz aslında çok bilinmeyen ruhsal bir rahatsızlıktır. Bunun adı da Trikotillomani’dir.
Genellikle kişinin başında kulak üstü bölgede ya da ensede bozuk para büyüklüğünde bir alan yolunur ve farkına vardığı zaman da bırakılır. Ancak farkına varmadığı zamanlar yolduğu alan giderek büyür ve saçlarını toplayıp altına bakıldığı zaman birkaç yerde bir lira büyüklüğünde saçsız alanlar tespit edilir.
Genç Kadınlarda Daha Çok Görülür
Trikotillomani denilen saç yolma hastalığı genellikle gençlerde ve sıklıkla genç kadınlarda görülen bir hastalık olup daha az düzeyde diğer yaşlarda da rastlanabilmektedir.
Dürtü kontrol bozukluğu grubundan bir hastalık olup kişi saçını yolduğunun farkında olmaz ya da fark ettiğinde elini çeker ama elinde her seferinde birkaç tutam saç vardır. Bu saçları sıkıntılıyken, heyecanlıyken, bir şeyden kaygı duyduğu zaman yolabildiği gibi kimi zaman televizyon seyrederken ya da bilgisayar başında iken de yolabilir. Hastalık kişinin içinde bunu yapmak için yoğun istek duyması, yapınca biraz rahatlaması, daha sonra ise “Saçlarım gidiyor” diye endişe duyması ile karakterizedir. Bunlar genelde sağlıklı ama takıntılı insanlar olup kimi zaman saçları ile birlikte kaşlarını, kirpiklerini de yolabilmekte kimi zaman da farkına varmadan bunları ağzına götürüp yiyebilmektedir.
Sorunun Çözümünü Kuaförlerde Arıyorlar
Saç ya da vücuttaki diğer kılların koparılmasıyla gerginlikten kurtulma ve rahatlama söz konusu olmakla birlikte bu bütün hastalarda gözlenmeyebiliyor. Hastaların çoğu ağrı ya da acı duymadıklarını belirtiyor. Kimi zaman kaşıntı hissedilebiliyor. Bulgular çoğunlukla yalnızken ortaya çıktığı için bunun tedavi edilmesi gereken bir sorun olduğunun anlaşılamadığını belirten Dr. Yıldız bu davranışlara tırnak yeme, parmak emme veya sallanma gibi davranışların da eşlik ettiğini söylüyor. Saç, kirpik ya da kaşların yolunması bir süre sonra bu kılların geri gelmemesi sonucunu doğuruyor. Saçsız, kirpiksiz ya da kaşsız olmak görüntü olarak ek sorunlara yol açacağı için ‘niçin’ sorusuna yanıt vermek de yorucu ve stresli oluyor. Zaman geçtikçe sorunu çözmek zorlaşıyor ve genellikle sorunun çözümü kuaförlerde arandığından tedaviye başvuru süresi uzuyor.
Beyinde serotonin düzeylerindeki bozuklukların ve genel olarak serotonin azalması ile birlikte seyreden bu durum tedavi olmazsa sonraki senelerde saçların yerine gelmesi biraz daha uzun zaman alır. Ancak zamanında fark edilip tedavi yoluna gidildiği zaman saçlar daha çabuk çıkabilmekte ve eski haline dönebilmektedir.
Bu hastalığın ancak hastalık olduğu farkına varıldığı zaman tedavi edilebileceği unutulmamalı. Saçını yoluyor diye bir kimseye kızmak yerine onu mutlaka bir psikolojik yardım almaya teşvik etmek gerekir.
Psikolog [Yazar]