Online Terapi Yaygınlaşıyor

Online Terapi Yaygınlaşıyor

Bu hizmet sayesinde psikoterapi, ihtiyaç duyan ama gidemeyen insanların evlerine kadar ulaşmaktadır.
Online Terapi Yaygınlaşıyor
Online danışmanlık ve terapi günümüz insanının yoğun temposuna ayak uydurarak kendisi için kolaylaştırılmış bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Tülay Özer

Tülay Özer

Teknolojik gelişmeler ve internetin kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla ruh sağlığı (online terapi, psikolog) hizmetlerinden beden sağlığına kadar çeşitli uzmanlıklar bundan nasibini almaya başladı. Bununla ilgili giyilebilir teknolojik cihazlar en çok ses getiren başlıklardan birisi. Günümüzde giyilebilir teknolojinin ulaştığı noktada tansiyon, kalp atışı gibi vücutta gerçekleşen bazı değişimler gözlenebilirken, kişinin herhangi bir sağlık sorununa karşı önlem alması sağlanabiliyor. Giyilebilir teknolojilerin gelişimi henüz çok başlarda olsa da, sağlık alanında giderek yaygınlaşacağını da söylemek herhalde çok yanlış olmaz.

Bu durum psikoloji ve psikolog söz konusu olduğunda da benzer teknoloji alt yapılarının temelinin atıldığını günümüzde gözlemlemekteyiz. Online psikologdan tutun da telefonda kullanılan terapi uygulamalarına kadar her geçen gün yeni bir ruh sağlığı uygulamasıyla karşılaşıyoruz. bunlar günümüzde çok etkili olamasa da her geçen gün etkili olabilmesi için geliştiriliyor.

Online Psikolojik Destek ve Terapi

Online psikolog desteği dünya genelinde hızla yaygınlaşıyor ve kullanımı artıyor bunun etkililiğine dair birçok tartışma mevcut. Bazı psikologlar bunun etkili olamayacağını savunsalar da bu çok önüne geçilebilir bir süreç değil gibi görünüyor. Terapi odasında kurulan ilişki ve güven çok güçlü olması sebebiyle psikolojik sorunları üstesinden gelme sürecinde çok büyük bir avantaj. Ancak konu online psikolojik destek ve terapi olunca terapist ve danışan ilişkisi çok kolay güvene dönüşemeyebiliyor. Bir kameranın arkasından dünyanın öbür ucundaki bir kişiyle iletişim kurmak oldukça zor. Bunun en önemli sebebi ise günümüz insanının hala ekranlardan görüşme yerine oda içinde görüşmeyi tercih etmesi.

Online Psikoterapinin Avantajları: 

  • Psikoterapi için internet bağlantısı olan bir yerde olmanız yeterli olur.  
  • Yurtdışında yaşıyorsanız ve bulunduğunuz yerde Türkçe psikoterapi alma imkanınız yoksa bu şekilde internet üzerinden psikoterapi alma şansınız olur. 
  • Ulaşım problemi varsa ortadan kalkar. Terapiye ayıracağınız zaman sadece terapi süresi ile sınırlı olur. Bu şekilde ulaşım zamanından ve ulaşım masraflarından tasarruf etmiş olursunuz. 
  • Bulunduğunuz şehirde durumunuza uygun terapiyi uygulama yetkinliğine sahip uzman yoksa bu şekilde psikoterapi görme imkanınız olur.
  • Seans saatlerini düzenlemede esneklik sağlar. Bu şekilde özellikle kısıtlı zamanı olan kişiler için seans zamanı ayarlamayı kolaylaştırır (örn. yoğun çalışan ve çalışma saatleri dışında psikoterapi alma imkanı bulamayanlar için). 
  • Tatildeyken veya başka bir şehre taşınma halinde psikoterapiye aynı terapistle devam etmeyi mümkün kılar. 
  • Yolculuk etme konusunda fiziksel veya başka bir engeli kişiler için psikoterapi alabilmeyi sağlar. 

Online psikolog desteğine bu pencereden baktığımızda avantajlarının olduğunu net bir şekilde görmekteyiz. Bu sebeple bunu yok saymak görmezden gelmek teknolojinin nimetlerinden yararlanmadığımız anlamına gelir.

Bu konu üzerine düşünüp, etkinliğini değerlendiren araştırmaları inceleyen uzmanlar yavaş yavaş önyargılarını aşıyor. Irvin Yalom gibi tanınmış bir psikiyatr bile, yakın zamanda online psikoterapi ile ilgili önyargılarını aştığını ve son yıllarda yaptığını, verimli olduğunu gördüğünü ifade etmiştir.

Online terapi desteği çok yeni bir kavram olduğu için psikologlarda bu sisteme yeni adapte olmaktadırlar. Zaman içinde gelişimi oldukça fazla olacaktır. Bu noktada psikolog desteğini online hale getirerek bunun dışından kalmamak, buna karşı çözüm yolları geliştirirken faydalı olacaktır.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]

"Online Terapi Yaygınlaşıyor" ile ilgili BENZER YAZILAR