Kadınların Gergin Dönemi: PMS

Kadınların Gergin Dönemi: PMS

PMS nin ruhsal, davranışsal ve fiziksel belirtileri bulunmaktadır.
Kadınların Gergin Dönemi: PMS
İlaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri bulunan PMS’nin olumsuz etkileri yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle hafifletilebiliyor.

Tülay Özer

Tülay Özer

Premenstruel Sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Premenstruel Sendorm kadınları hem fiziksel hem de psikolojik yönden etkilemektedir. Bazıları için, fiziksel acı ve duygusal stres gündelik hayatlarını, aile ve sosyal ilişkilerini etkileyecek kadar yoğun olmaktadır.

Her 4 kadından 3’ü bu sorunu yaşamaktadır

Premenstruel Sendorum, adet öncesi günlerde belirginleşen sıkıntı, bunaltı hali, hayattan zevk almama, keyifsizlik, mutsuzluk, yoğun ağlama, sinirlilik, öfke patlamaları, iştahta artma, eklem, kas ve baş ağrıları, yorgunluk, midede şişkinlik hissi, göğüslerde hassasiyet ve gerginlik şeklinde belirtiler göstermektedir.

20-45 yaşları arasındaki kadınlar daha çok etkilenir 

Adet öncesi yaşanan gergin döneme bağlı ruh hali oldukça ciddi sorun oluşturmaktadır. Bu sendrom kadının hem ev, hem iş, hem de sosyal yaşamını etkilemektedir. Çatışmaların, anlaşmazlıkların sık yaşandığı ailelerde kadınlar adet öncesi gerginlik oldukça şiddetli yaşamaktadır.

Premenstuel sendrom depresyona yol açabilir

Premenstruel Sendrom tüm vücut sistemlerini ağır şekilde etkileyebilir. Premenstuel Sendromun yoğun biçimde yaşanması iş kaybına, sosyal ilişkilerde sorunlara, neden olabilmekle birlikte kişide depresyona yol açacak kadar şiddetli olabilir. Diğer yandan yandan kadınlarda ortaya çıkan psikiyatrik bozuklukların çoğunluğunun adetle ilgili olduğu biliniyor. Adet öncesi gerginlik sendromu, gebelikte, doğum sonrasında, jinekolojik ameliyat sonrasında veya menopoz sonrasında ortaya çıkabilir. Kadınlardaki psikiyatrik bozukluk ne olursa olsun büyük ölçüde adet dönemleri bağlamında ilk atak olarak ortaya çıkmaktadır. 

Premenstuel Sendrom’da duygu durumda değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Huzursuzluk, sıkıntı, kaygı, çabuk sinirlenme, hatta zaman zaman çıldıracakmış gibi olma davranışları, duygularının yanında dürtülerinde değişiklik ve abartılı yeme davranışı ortaya çıkmaktadır. olmaktadır. 

Erkeklerde farkındalık artmalı

Erkekler eşlerinin adet öncesi gerginliklerinden hoşlanmazlar. Adet öncesi dönemde erkeklere zaten anlaşılmaz olan kadınlar bu dönemlerde iyiden iyiye anlaşılmaz ve kontrol edilemez olmaktadırlar. Adet öncesi dönemde aslında hiç önemi olmayan konular aniden tartışmaya dönüşebilir ve gereksiz yere büyüyebilir. Bu nedenle adet öncesi dönem evliliklerde çatışmaların başladığı paylaşımların azaldığı bir dönemdir. Bu dönemde erkekler eşlerine karşı destekleyici ve dengeleyici olmalıdırlar. Bu dönemlerde riskli konuların tartışılması ertelemelidir. 

Tedavi için: Stres Yönetimi

Premenstruel Sendrom eğer kişinin günlük aile, evlilik, iş ve sosyal yaşamını etkiliyorsa, insan ilişkilerinde bozulmaya yol açıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Ayrıca bu dönemde yaşanan stres ile başa çıkabilmek için stres yönetimi egzersizleri yapılmalıdır.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]