Çalışan Anneler ve Bebek Bakımı

Çalışan Anneler ve Bebek Bakımı

Çalışan Anneler ve Bebek Bakımı

Tülay Özer

Tülay Özer

Çalışan anne doğum sonrası kullanabildiği izninden sonra bebeğin bakımını  güvenebileceği bir yetişkine bırakır , bebeğin  yedek bakımını sağlar. Bu durumdan bebeğin olumsuz etkilenmemesi için aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesi gerekir: 
 
Bebek sadece anne-babanın çalışma saatleri içinde yedek bakım almalı, anne baba eve gelince bebeğin bakımını üstlenmelidir. Kendi evi dışında bakılıyorsa, akşam kendi evine gelmeli, anne-babasının yanında olmalıdır. 
 
Bebek ilk üç yaşta bir kişiye bağlanma gereksinimi içindedir. Sevgi ve güven duygusunun temeli bu yaşta atılır. Bu nedenle üç yaşa kadar bebekle bir kişinin ilgileneceği BİREYSEL BAKIM önerilmektedir. Anne babalar tarafından, bu dönemde öncellikle büyükanne, ücretli bakıcı gibi bireysel bakım olanakları araştırılmalıdır. Kreşler, bu olanağın sağlanmaması durumunda düşünülecek bir çözümdür. 
 
Bakacak kişinin aile ile uyumlu olması, bebeğin bakım ve eğitiminde aileden farklı tutumlar takınmaması bebeğin gelişiminde önemli rol oynar. Böyle olumsuz bir durum varsa, seçilecek uygun bir kreş tercih edilebilir. 
 
Bebeğin anne-babasının işten dönüşlerinde gerçekten ona ayıracakları zamana gereksinimi vardır. Anne-baba ile sadece aynı mekanı paylaşmak bebek için yetersizdir. Anne-bebek, baba-bebek, anne-baba-bebek ilişkisinin sağlıklı gelişmesinde bebeğe ayrılacak ETKİN zamanın önemi büyüktür. Zamanın uzunluğu değil, niteliği önemlidir. 
 
Anne işe başlamadan önce ek bakımı kimin yapacağı belirlenmeli ve kısa sürelerle bebek bakacak kişi ile yalnız bırakılarak, ikisine de birbirlerini tanıma fırsatı verilmelidir. 
 
Anne-baba bebekten kısa süre bile olsa, ayrılmadan önce bu durumu sözlü olarak açıklamalı ve bir işaretle belirtmelidir: El sallama, öpücük gibi. Bebekten habersiz-kaçamak ayrılmak anne-bebek arasında kurulması gereken güveni bozar. 
 
Anne çalışsın veya çalışmasın 3 yaşından sonra çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna gitmesi önerilmektedir.

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]