İlkokula Başlıyorum...

İlkokula Başlıyorum...

İlkokula Başlıyorum...

Tülay Özer

Tülay Özer

Okul seçerken;

Öncelikle eşinizle birlikte çocuğunuzun nasıl bir eğitim almasını istediğinize ve önceliklerinizin neler olduğuna karar verin.
Beklentilerinizi karşılayabileceğini düşündüğünüz eğitim kurumları hakkında araştırma yapmaya başlayın.
Bu okulları (tercihen eşinizle birlikte) ziyaret ederek, okulun eğitim sistemi, sosyal etkinlikleri, sınıf öğretmenleri vb. konularda bilgi alın.
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için 1. sınıf öğretmenleri belirlenmişse, tanışın. Unutmayın ki, en az okul kadar hatta belki daha da fazla, sınıf öğretmenleri de çocukların eğitimi ve gelişimi konusunda çok önemli bir yere sahiptir.
Mümkünse ara sınıf ve dönemlerde okul değişikliği yapmamak, çocuğun akademik başarısı, sosyal uyumu ve özgüveni açısından önemlidir. Zorunlu haller dışında okul değişikliği yapmak zorunda kalmamak için okul seçiminizi etraflıca düşünüp, araştırarak yapmanızı tavsiye ederim.

Okullar açılmadan önce;

Okulların açılmasına kısa bir süre kala, çocuğunuzla birlikte yeni okulunu ziyaret edin ve okulunda biraz zaman geçirin. Yemekhane, tuvalet, sınıf, gibi mekanları tanımasını sağlayın ki, okulun ilk günü kendini çok da yabancı bir ortamda hissetmesin. Aksi takdirde, okulun ilk günü herkes bir tarafa koştururken okulu tanımaya, sınıfının ya da tuvaletin yerini bulmaya çalışmak çok daha sıkıntılı olacaktır.

“Teneffüse çıktığında seni burada bekliyor olacağım.” diyerek, okulun ilk günü O’nu bekleyeceğiniz yeri birlikte belirleyin.

Öğretmenler okullar açılmadan 15 gün kadar önce göreve başlarlar. Okul ziyaretiniz sırasında, çocuğunuzun sınıfı ve öğretmeni belli olduysa, öğretmeniyle de tanışmasını sağlayın. Böylelikle ilk gün kendini daha rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Genellikle en geç okullar açılmadan önceki Perşembe günü listeler açıklanmış olur. Henüz listeler belirlenmediyse, muhtemel 1. sınıf öğretmenleriyle tanıştırabilirsiniz.

Aynı okula gidecek arkadaşları varsa, okul ziyaretini onlarla birlikte yapabilirsiniz.

Aynı okula giden veya gidecek arkadaşlarıyla, okullar açılmadan önce birlikte zaman geçirmeleri için fırsatlar yaratmaya çalışın. Okulda tanıdık birilerinin olması, uyumunu kolaylaştıracaktır.

Okulla ilgili alışverişleri mutlaka birlikte yapın.

 


Aslı Bozbey Akalın
Uzman Psikolojik Danışman [Yazar]